După nouă luni de la incendiul din 1 octombrie 2021, Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța s-a redeschis. Inițial pentru spitalizarea de zi, iar din această săptămână funcționează și o secție de boli infecțioase pentru adulți cu un număr de 19 paturi. Managerul unității medicale speră ca în scurt timp să devină funcționale și secțiile de la etajele unu și doi.
În momentul în care se vor finaliza toate lucrările în ceea ce privește jumătate din clădire, aceasta va putea dispune de 80 de paturi funcționale în clădirea principală și 52 în spitalul modular. Înainte de incendiu, în Spitalul de Boli Infecțioase erau 160 de paturi.
„Începând de ieri funcționează și una dintre secțiile de boli infecțioase adulți cu un număr de 19 paturi. Sperăm ca în cel mai scurt timp să fie funcționale și secțiile de la etajul 1 și etajul 2. În acest moment numărul de paturi este mult mai mic comparativ cu ce am avut anterior, dar, dat fiind că jumătate din aripa lungă a clădirii este nefuncțională și va fi nefuncțională perioada imediat următoare, chiar dacă numărul de paturi este relativ mic, noi suntem mulțumiți”, a declarat Claudia Cambrea, directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța.
În ceea ce privește secția de terapie intensivă, aceasta va funcționa pe o perioadă de 10 ani în noul spital modular ce va fi construit în curtea actualei unități medicale de infecțioase.
„Deocamdată secția de ATI care știți că a fost distrusă în totalitate în 1 octombrie, se află acum în conservare, iar în partea aceea a clădirii vor trebui demarate lucrări de consolidare a întregii clădiri și abia apoi va putea fi funcțională acel tronson de clădire. Modularul ar trebui să fie gata la sfârșitul acestui an. În acest modular sunt 42 de paturi de boli infecțioase și 10 paturi de terapie intensivă”, mai afirmă Claudia Cambrea.
„Spitalul modular a trecut de faza studiului de fezabilitate, este estimat la o valoare de 10 milioane de euro, a trecut prin consiliul local în ultima ședință și proiectul a fost aprobat în unanimitate. În momentul de față se lucrează la caietul de sarcini, am pus ca perioadă de execuție 4 luni, deși din experiența unor firme din țară au fost modulare de tipul acesta construite și în două. În două luni urmează să fie ridicat pe SICAP caietul de sarcini și să înceapă licitația efectiv ”, susține Doru Iordache, consilier personal al primarului Constanței.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase trage un semnal de alarmă încă de pe acum în ceea ce privește creșterea cazurilor de COVID-19.
„Am sesizat și noi că pe parcursul ultimelor zile numărul de cazuri de pacienți cu covid este în continuă creștere. Sfatul meu este pentru toți cei care sunt diagnosticați să vină încă din primele zile. Recomandarea este ca în primele cinci zile de la diagnosticare pentru persoanele vaccinate și în primele 7 pentru cele nevaccinate, să vină la centrul de evaluare care funcționează în curtea spitalului, într-o structură modulară amenajată special în acest sens. Toți cei care se adresează centrului nostru vor primi medicație antivirală și primind medicația, noi sperăm ca riscul de a face o formă gravă să se diminueze foarte mult”, a mai declarat Claudia Cambrea.
Amintim faptul că un incendiu violent a izbucnit pe data de 1 octombrie 2021, la secţia de ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, în urma căruia şapte pacienţi au decedat. Toţi cei internați au fost evacuaţi şi mutați în alte unităţi medicale din judeţul Constanţa. Ulterior, alte cinci persoane transferate de la Spitalul de Boli Infecţioase şi-au pierdut viaţa.
Discussion about this post