Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) informează că rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare cu rol în furnizarea apei pentru populație, industrie și producția de energie electrică are astăzi o valoare care asigură necesarul de apă brută din sursa de apă de suprafață în regim centralizat pentru toți beneficiarii, dar estimează că la sfârșitul lunii iulie coeficientul de umplere va scădea. Ca urmare, ANAR reiterează necesitatea adoptării de măsuri în scopul folosirii rezervelor de apă în mod rațional.
„Rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR și S.P.E.E.H Hidroelectrica S.A. este astăzi de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura pentru toți beneficiarii necesarul de apă brută din sursa de apă de suprafață in regim centralizat.
Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării (emisă de INHGA) indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă și un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare din cauza posibilei tendințe de scădere a aportului de precipitații. De aceea, estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare care au un rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și producția de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82 % cât este astăzi la 68 %.”, informează reprezentanții ANAR.
În prezent, pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă există o rezervă de nivel de circa 1.02 (metri) până la declanșarea treptei I de restricții – pre-alertă și nu sunt semnalate alte probleme în alimentarea cu apă, precizează sursa citată.
În acest moment, sunt afectate de secetă: 28 de localități (din județele Botoșani și Galați), 77 de localități (din județele Bacău, Neamț și Vrancea), 5 localități (în județul Cluj), 5 localități (în județul Ilfov). Astfel, în total 115 localități din țară sunt afectate de secetă în acest moment, iar peste 50 dintre acestea primesc apă cu porția. Ca urmare este necesar ca populația să folosească în mod rațional rezervele de apă.
„De aceea, este extrem de important ca populația să înțeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosință de irigații și nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor și umplerea unor bazine/piscine.”, atenționează reprezentanții ANAR.
Discussion about this post