De ce e scumpă Mamaia Nord? De ce a ajuns o porție de hamsie să coste chiar și 50 de lei? De ce cumpără turistul, în ciuda prețului? Următorul articol vine cu răspunsuri reale la aceste întrebări. Iată explicațiile, din cele mai sigure surse:
Prețul ca intimidare
Așezat cuminte, pe băncuța unei mese din lemn, de la autoservirea Cleopatra, din sudul Stațiunii Mamaia. Așa și acolo îl găsesc pe turistul din poză, cu ochii ascunși și la umbră după ochelari de soare. Omul îmi explică scopul și durata vizitei. Ieri a fost la o terasă din Mamaia Nord Năvodari, unde prețurile sunt mai fierbinți ca nisipul de pe plajă. A cheltuit acolo mai mult decât își putea imagina, așa că azi, alege varianta low cost, „împinge tava”.
„Prețurile au explodat anul ăsta. Am dat pe o porție de hamsie 50 de lei, în Mamaia Nord. Fără garnitură, doar hamsia. Avea lămâie, totuși. Cafeaua este 25 de lei, berea 15 lei paharul. O masă ne costă acolo cam 500 de lei, la cum suntem noi. Nu înțelegem de ce e așa.”, ne spune turistul turmentat de prețuri.
Îi răspundem noi la întrebare, cu ajutorul unei surse care a lucrat în bucătăria acestui local. Îi păstrăm identitatea ascunsă, ca să mai apuce să lucreze în HORECA.
„Uite care e faza, hamsia la noi costa puțin, ca peste tot. Dar boss, la noi veneau miniștri, venea Teodorovici, venea Țiriac. Sunt oameni șmecheri și nu puteai să-i lași să fie deranjați de toți care fac gălăgie. Veneau și oameni așa mai puși pe balamuc acolo, ca-n Satul de Vacanță. Ăștia cu bahaosul măncau hamsie. Asta era mâncarea lor preferată. Șeful s-a tot gândit, cum să scape de ei, ca să nu-i plece clientela fidelă, din cauza lor. A zis: Știu, le fac hamsia 50 de lei, ca să nu mai cumpere, să nu mai vină.”, ne explică sursa.
Însă, strategia nu prea a funcționat. De ce? Iată explicația simplă:
„Ajungeau oameni la terasă, îmbrăcați de plajă, cu mingile după ei, uzi, arși de soare. Veneau și vedeau prețul la hamsie, care a fost mai întâi 46 de lei și apoi 50 de lei. Se uitau ei și ziceau în mintea lor, 4,6 lei, ieftin. Nu puteau să creadă că e 46 de lei. Ei citeau 4,6, pentru că suna mai logic. După aia, țipau la noi: Băiatu, adu trei porții! Le spuneam, bre nu ai matale bani! Băi, nu auzi, adu trei porții! Ospătarul le spunea, consultați meniul! Ce să consultăm? Adu trei porții aici! E și când le venea nota, cădeau din picioare. Cei mai mulți însă, înțelegeau că e 50 de lei și plăteau, chiar dacă asta însemna mult pentru ei. Plăteau, ca să fie și ei acolo, în lumea ăstora șmecheri. Deci, nu a mare treabă cu scumpitul.”, concluzionează sursa.
Prețul ca etichetă
Vreau numai dacă e scump! Merg la cluburile exclusiviste din nord, mă cazez la apartamente și de 1.000 de euro pe noapte. Puterea mea stă în faptul că-mi permit să fac parte din această lume, din această Ligă a Campionilor de Mamaia. La masa mea vin roabe cu șampanie, iar toți și toate sunt cu ochii pe mine. Sunt un zeu care își aduce aminte că e muritor, doar în momentul când deschide nota de plată. Însă, nu las nici măcar o grimasă să mă trădeze și să arate, că ce scrie aici ospătarul, e cam mult chiar și pentru conturile mele. Aceasta este gândirea pentru mulți dintre cei ce formează clientela din Mamaia Nord.
„Este un loc foarte scump pentru România, e atât de scump cum poate să fie Costa Esmeralda și Mikonos. E scump, cam la fel ca-n Ibiza, dar e mișto atmosfera aici. Dacă lumea vine și se pare că e plin întotdeauna, se pare că se justifică prețurile. Asta chiar dacă prețurile de aici sunt mai mari ca în 90 la sută dintre locațiile de pe coasta Italiei.”, ne spune Filipo, un Italian cu origini românești.
Gogoașa, mai înfuriată, mai scumpă
Nici gogoașa nu mai e ce a fost, o recunoaște un vânzător ambulant autorizat. Acesta ne spune cu cât și de ce a mărit prețul.
„Au mai crescut prețurile și la materia primă, la ulei, la făină, la tot. Logic că facem și noi gogoașa mai scumpă. Nu? Anul trecut era trei lei și acum e zece, dar dau cam 400 pe zi! Ia fă un calcul! Te-am pupat!”, sunt cuvintele cu care vânzătorul ne salută din mers, în drumul său către alți clienți.
Gogoșile sunt savurate pe șezlonguri scumpite în ordine crescătoare, de la 35 de lei în sud, până la nord acolo unde costă între 60 și 120 de lei. Bani cu care poți cumpăra unul nou.
Discussion about this post