Euro s-a depreciat astăzi şi a ajuns extrem de aproape de valoarea dolarului, prag pe care nu l-a mai atins din anul în care a fost pus în circulaţie, în urmă cu 20 de ani, semnalând pcă economia europeană se îndreaptă spre o mare recesiune, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, informează Euronews.
În prezent, 1 euro este aproape egal cu 1 dolar.
Potrivit Euronews, această schimbare arată că societățile și consumatorii europeni vor plăti mai mult pentru bunurile și serviciile pe care le importă, în timp ce exporturile europene devin mai ieftine pe piețele internaționale.
Euro a înregistrat o pierdere dramatică de valoare de la începutul lunii februarie, când valora peste 1,13 dolari.
Scăderea s-a accelerat în ultimele săptămâni, pe măsură ce s-a răspândit teama că Rusia, principalul furnizor de energie al UE, va întrerupe complet fluxurile de gaz ca represalii la sancțiunile occidentale.
Până în prezent, 12 țări din UE au suferit o reducere totală sau parțială a gazului rusesc.
Livrările din conducta Nord Stream 1 s-au oprit la începutul acestei săptămâni pentru o mentenanță planificată de 10 zile. Nu este clar dacă Rusia va ordona ca suspendarea să se extindă dincolo de acest termen și să devină pe termen nelimitat.
„Să ne pregătim pentru o întrerupere totală a gazului rusesc. Aceasta este acum cea mai probabilă opțiune”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul de finanțe al Franței.
Toți ochii vor fi ațintiți asupra euro pentru a vedea dacă va ajunge să scadă sub dolarul american. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în noiembrie 2002, când euro valora 0,99 dolari.
De atunci, euro s-a bucurat de o creștere constantă, ajungând la aproape 1,60 dolari în vara anului 2008, când Marea Recesiune făcea ravagii financiare în SUA.
Însă atacul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat situația, afectând puternic economia UE. Invazia a bulversat piețele de energie și a făcut ca facturile la gaz să atingă maxime istorice.
Șocul brusc a declanșat o inflație record în întreaga zonă euro, cu o cifră de 8,6% în iunie, alături de o încetinire treptată a activității economice.
Combinația celor doi factori a readus spectrul stagflației, o situație periculoasă, care deprimă creșterea economică, în timp ce bunurile rămân excesiv de scumpe pentru consumatori și companii.
Banca Centrală Europeană a majorat deja ratele dobânzilor în încercarea de a domoli inflația și intenționează să continue să facă acest lucru, pe măsură ce situația se deteriorează și mai mult. Însă unii analiști au criticat BCE pentru că a acționat prea târziu, în comparație cu omologii săi din SUA, Marea Britanie și Canada.
Paritatea euro-dolar vine în contextul în care Croația finalizează procesul de aderare la zona euro, devenind al 20-lea stat membru al UE care adoptă moneda comună.
Joi, Comisia Europeană urmează să prezinte previziunile sale economice actualizate, care se așteaptă să includă o nouă revizuire în scădere.
Deocamdată, Bruxelles-ul a evitat cu grijă să facă proiecții clare privind o recesiune iminentă și speră în continuare că zona euro poate fi suficient de rezistentă pentru a face față perturbărilor provocate de războiul din Ucraina și de criza energetică.
Discussion about this post