Ziua Internațională a Franței este celebrată astăzi prin tradiţionala paradă militară de 14 Iulie pe celebrul bulevard parizian Champs-Elysées, însă revenirea războiului la porţile Europei dă un caracter aparte acestei defilări, la care un loc de cinste îl vor avea ţările de pe flancul estic al NATO şi trupele franceze desfăşurate în această regiune, transmite AFP. Cultura și civilizația franceză sunt prezente și în spațiul românesc încă din Evul Mediu, continuate în Epoca Luminilor, perioada modernă și cea contemporană. Pentru teritoriul dobrogean găsim elemente ale acestora în toate domeniile vieții social-economice și culturale.
Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, Alianța Franceză Constanța deschide expoziția de fotografie „L’homme et la mer” . Lucrările expuse sunt cele premiate la concursul „L’homme et la mer”, organizat de Colegiul National „Mircea cel Bătrân” Constanța în colaborare cu Alianța Franceză Constanța.
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța aduce în atenția vizitatorilor colecțiile de reviste franceze care, în perioada de dinainte de 1989, revistele curente asigurau cititorilor constănțeni pe lângă familiarizarea și exersarea limbii franceze, o supapă spre civilizația occidentală.
- Revue des deux mondes, fondată în iulie 1829 la Paris de către Prosper Mauroyși Pierre de Ségur-Dupeyron, revista este considerată cea mai veche din Europa; mai cunoscutele ;
- Paris Match, săptămânal francez apărut în 1949, al cărei conținut a respectat întotdeauna motto-ul „Le poids des mots, le choc des photos”. Biblioteca deține colecția din 1967 până în prezent;
- L’Express este un săptămânal apărut în 1953, având o structură tematică și stil de abordare asemănătoare periodicului american Time sau a celui german Der Spiegel. Biblioteca deține colecția anilor 1951-2003;
- Science & Vie începută în 1913, publicația analizează și descifrează noile descoperiri și inovații în domeniul tehnicii. Ulterior a fost împărțită în trei secțiuni: Știință (Science), Tehnologie (Technologie), Viață (Vie Pratique). Biblioteca deține colecția începând din 1920 până în prezent.
În ceea ce privește parada organizată cu prilejul Zilei Naționale a Franței, tema defilării din 2022 este „Împărtăşim flacăra”, o triplă referinţă la legătura armată-naţiune, la flacăra Rezistenţei întrupată de Hubert Germain – ultimul dintr-un grup de luptători decoraţi pentru că au ajutat la eliberarea Franţei de sub ocupaţie nazistă, decedat anul trecut -, şi la flacăra olimpică a cărei depozitară este Franţa până la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. De altfel, medaliaţi olimpici şi paralimpici vor face parte din cortegiu.
În total, în jur de 6.300 de persoane vor participa la parada din acest an, ce include 64 de avioane, o dronă Reaper, folosită în Sahel împotriva jihadiştilor, 25 de elicoptere, 200 de cai şi 181 de vehicule motorizate. Defilarea va fi deschisă de drapelele a nouă state invitate, printre care și România.
Spectacolul se va încheia cu un cântec compus special pentru această ocazie, intitulat „France” şi interpretat de artista Candice Parise.
Discussion about this post