Această zi internațională, celebrată astăzi, 18 iulie, amintește de viața lui Nelson Mandela și de necesitatea ca bărbații și femeile puternice să se ridice împotriva nedreptății. Nelson Mandela este o sursă de inspirație pentru toți cei care l-au cunoscut și un erou pentru toate timpurile, un om care a fost lăudat pentru că a condus lupta pentru a pune capăt Apartheidului în Africa de Sud și care a continuat să fie președinte al Africii de Sud timp de 5 ani după ce a pus capăt acestui regim, potrivit www.daysoftheyear.com.
S-a născut la Mvezo, în Umata, sub numele de Rolihlahla, un prenume potrivit care înseamnă „scandalagiu” în limba xhosa. Străbunicul său a fost Ngubengcuka, rege al Thembu din teritoriile transkeiene. De-a lungul vieții a luptat ca revoluționar împotriva terorii Apartheidului și, ca urmare, a făcut închisoare, petrecând acolo 28 de ani înainte de a fi eliberat în 1990. În 1991, a început negocierile pentru a pune capăt apartheidului, reușind în cele din urmă să pună capăt acestui regim în acel an.
La 10 mai 1994, Nelson Mandela a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ. Mandatul liderului sud-african s-a axat pe dezmembrarea moştenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituţionalizat şi a inegalităţii şi prin promovarea reconcilierii rasiale. A pus bazele unei comisii pentru cercetarea abuzurilor împotriva drepturilor omului. A introdus politici menite să încurajeze reforma agrară, extinderea serviciilor de sănătate publică şi combaterea sărăciei.
Restul vieții și-a petrecut-o lucrând pentru a îmbunătăți viața oamenilor din Africa de Sud și pentru continuând să extindă libertățile civile în această țară. S-a retras de pe scena politică în 1999, concentrându-se asupra activităţilor de binefacere pentru combaterea sărăciei şi a HIV/SIDA. A organizat, în 2003, primul concert mondial dintr-o serie dedicată campaniei sale anti-SIDA, denumită 46664, după vechiul număr purtat în închisoare.
În onoarea sa a fost înfiinţat premiul ONU „Nelson Rolihlahla Mandela”, la 6 iunie 2014, prin rezoluţia 68/275 a Adunării Generale a ONU. Statutul său a fost aprobat la 2 aprilie 2015 prin rezoluţia 69/269. Premiul se acordă o dată la cinci ani fiind un tribut adus realizărilor şi contribuţiilor remarcabile a două persoane (o femeie şi un bărbat), care nu sunt aleşi din aceeaşi regiune geografică.
În perioada 24 septembrie-2 octombrie 2018, a fost organizat, la sediul ONU, Summitul pentru Pace ”Nelson Mandela”, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, ales în mod democratic. Potrivit Declaraţiei adoptate, perioada 2019-2028 va fi cunoscută ca ”Deceniul Păcii Nelson Mandela”, fiindu-i recunoscută contribuţia sa la lupta pentru democraţie şi promovarea unei culturi a păcii în întreaga lume, potrivit www.un.org
Discussion about this post