O nouă incursiune în istoria Constanței. Astăzi vorbim despre nevoile de energie electrică ale Municipiului Constanța, în raport cu posibilitatea satisfacerii lor de instalațiile comunale de producere și distribuire a energiei electrice de altădată.
Convenția încheiată între Direcția Generală a Porturilor și Căilor de Comunicație pe apă, reprezentată prin Serviciul Porturilor Maritime din Constanța (în continuare S.P.M.) și Primăria Comunei Constanța, reprezentată prin Primar, prevedea că S.P.M. va furniza Primăriei Comunei Constanța din Uzina Portului Constanța energia electrică având o tensiune de 470 de volți la tabloul Uzinei din Port, curent necesar la iluminatul orașului Constanța. Această energie se va furniza pe timpul nopții, de la apusul soarelui, până la răsărit.
În zilele de lucru, se putea eventual furniza și în timpul zilei energie electrică, la cererea Primăriei Constanța, pe baza unui orar determinat de S.P.M. În afară de acest orar, mai erau și duminicile și de sărbători, atunci când se putea furniza ziua energia electrică la cererea Primăriei orașului, cu condiția ca energia cerută să nu fie mai mică de 30.000 de volți.
S.P.M. poate modifica și reduce orele între care va furniza energia electrică în zilele de lucru, anunțând Comuna Constanța despre aceasta cu 3 zile înainte de a se face vreo schimbare. Legarea Uzinei S.P.M., cu rețeaua de distribuție în oraș se va face de către Primăria Comunei Constanța pe cheltuiala ei, atât în ceea ce privește manopera și materialul, cât și întreținerea, precum sârmă, stâlpi de lemn, izolatori, etc.
Uzina portului, care va fi independentă și fără nici o legătură cu uzina orașului va furniza curentul prin două circuite independente și izolate de restul circuitelor din oraș, din care unul merge la Catedrală și altul la cel de la Prefectură. Până la dublarea secțiunilor circuitelor dintre uzină și cele de la Catedrală și Prefectură, intensitatea curentului în ambele circuite nu va depăși de 600 amperi. Primăria orașului Constanța va da conductele portului S.P.M.
Fixarea conductei electrice a Comunei la tabloul din uzina S.P.M., precum și instalarea de contoare noi aeriene și alte aparate de control se va face de S.P.M., iar restul respectiv se va suporta de Comuna Constanța, care-l va achita la prezentarea facturii. Consumația energiei electrice va fi înregistrată de contorul instalat în uzina S.P.M. În ultima zi a fiecărei luni se va consemna cu reprezentatul Comunei, energia înregistrată și pe baza însemnării se va întocmi și factura respectivă. În lipsa reprezentatului Comunei, înregistrarea va fi luată de organele S.P.M. și Comuna nu va avea dreptul de a contesta valoarea facturii. Achitarea contului, în numerar, se va face în curs de cinci zile de la primirea facturii constatată prin condica de expediție a S.P.M. Neachitarea la termen atrage întreruperea curentului. Prețul pe kw-oră de la data semnării prezentei convenții va fii de la 1 Noiembrie până la 31 Martie 0.70/kw oră și de la 1 Aprilie până la 31 Octombrie 0.35 /kw oră.
S.P.M. își va rezerva dreptul de a modifica prețul kw oră, dacă împrejurările ar cere asta, avizând cu o lună înainte. Prin prezenta convenție se înțelegea că S.P.M. va furniza Comunei Constanța energie electrică în mod provizoriu, până ce Comuna Constanța va pune în stare de funcțiune uzina orașului. S.P.M. nu își ia nici o răspundere și Primăria Comunei Constanța nu va avea dreptul la nici un fel de pretenții dacă, dintr-o cauză oarecare S.P.M. va furniza energie electrică chiar în cazul când Comuna Constanța nu ar fi înștiințată despre aceasta de mai înainte. Pentru preîntâmpinarea cheltuielilor, Comuna va da un avans de 20.000 de lei numerar.
În 1920, Societatea anonimă română „ Electrica” cu sediul în București, strada Matei Millo nr. 2 a adresat domnului Președinte al Comisiei Interimare a Comunei Constanța o ofertă prin care sus-numita Societate venea cu propunerea privind concesionarea pentru producerea și distribuirea energiei electrice pentru luminat și forță motrică, precum și pentru instalarea și exploatarea tracțiunii mecanice în oraș și în împrejurimi.
Personalitatea propusă pentru astăzi: SCARLAT VÂRNAV
Scarlat Vârnav s-a nascut la 22 septembrie 1851, în Iaşi. El se trăgea dintr-o veche familie moldovenească, care a dat ţării multe personalităţi care au contribuit la ridicarea noastră din punct de vedere intelectual şi economic. Scarlat Vârnav urmează studiile primare la Iaşi şi apoi este trimis la Paris pentru studiile liceale şi de inginerie unde absolvă Şcoala Centrala de Arte şi Manufacturi în anul 1875. Odată întors în ţară, a obţinut mai multe funcţii importante , dintre care cele mai relevante au fost: director al Şcoalei de Poduri şi Şosele, în 1880, director al Regiei Monopolurilor de Stat, în 1894, prefect al judeţului Constanţa în perioada 1902-1904 şi 1907-1909. În timpul mandatului său ca prefect al Constanţei s-a ocupat de construirea a 42 de biserici, 117 şcoli , a două spitale, a câteva zeci de primării în judeţul Constanţa , s-au inaugurat: Palatul administrativ, Palatul Regal şi Palatul de Justiţie, a fost construit bulevardul „Elisabeta”, primul bulevard din Constanţa, precum şi Cazinoul. Activitatea sa tenace, plină de o energie debordantă, chiar şi la o vârstă înaintată, a fost răsplătita cu decoraţii româneşti,turceşti, austriece,în grad de ofiţer comandor şi mare cruce.
AUTOR: Prof. dr. Răzvan-Raul Ivan/ EDITOR: Natalia Vrânceanu
Discussion about this post