În ultimele 24 de ore, în cele 3.277 de puncte de prim ajutor și hidratare operaționalizate la nivel național au fost asistate 1.902 persoane, ca urmare a efectelor produse în contextul valului persistent de căldură. 4 dintre persoanele asistate au fost transportate la unități spitalicești.
În acest interval, pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea a 209 incendii de vegetație, ce au afectat o suprafață de 891 ha, transmit reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).
De asemenea, Inspectoratele pentru Situații de Urgență au desfășurat 1 misiune de transport privind distribuția de apă către zonele afectate, respectiv, 1 misiune de transport apă menajeră. Autoritățile publice locale au desfășurat 22 de misiuni dintre care, 6 au vizat transporturi de apă potabilă, 8 transporturi de apă menajeră și 8 transporturi de apă pentru animale.
Au fost efectuate 790 acțiuni de informare preventivă desfășurate în teren, în care au fost diseminate 3112 materiale informative, în scopul conștientizării populației privind riscurile ce decurg din incendierea vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente. Pentru diminuarea fenomenului de ardere a miriștilor de pe terenurile agricole și a vegetației uscate de pe pajiștile permanente s-au desfășurat 364 misiuni de patrulare cu autospecialele din dotarea serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență. În cadrul acestor misiuni s-au transmis mesaje pre-înregistrate în vederea conștientizării riscului generat de temperaturile extreme. 216 misiuni au fost desfășurate de către personalul ISU, 1 cu ajutorul autorităților locale și 147 de către SVSU.
S-au efectuat 31 de controale/verificări în scopul preîntâmpinării riscului de producere a incendiilor de miriști, turbării, litiere, păduri, stuf, tufăriş sau vegetaţie ierboasă. În urma acestor acțiuni au fost aplicate 52 sancțiuni contravenționale, dintre care 45 avertismente și 7 amenzi, în cuantum de 8.000 lei.
Vă reamintim că, pe 21 iulie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat un set de măsuri generale, atât pentru populaţie, cât și pentru instituţii sau autorităţi publice centrale sau locale. Potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, măsurile stabilite de CNSU sunt:
- adaptarea programului de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber;
- amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi adăpostire a populaţiei, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit;
- informarea preventivă a populaţiei cu privire la importanţa respectării recomandărilor pe timpul perioadelor caniculare, precum şi interdicţia utilizării focului deschis la arderea de mirişti şi vegetaţie uscată;
- monitorizarea zonelor forestiere şi, în special, a celor frecventate de turişti, de către personalul ocoalelor silvice, administratorii sau proprietarii acestora;
- desfăşurarea de controale de prevenire şi stingere a incendiilor la nivelul zonelor forestiere, precum şi la nivelul localităţilor şi operatorilor economici deţinători de culturi agricole;
- identificarea şi monitorizarea persoanelor vulnerabile;
- asigurarea operativităţii tuturor mijloacelor din înzestrare, cu accent pe cele utilizate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor sau intervenţiei la accidentele pe căile rutiere sau feroviare.
Pentru a evita efectele neagtive ale caniculei, au fost transmise următoarele recomandări generale pentru populație: evitați deplasările, stați la umbră și evitați expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00; beți suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător și evitați consumul bauturilor alcoolice; purtați pălării de soare, haine lejere de culori deschise; consumați fructe și legume proaspete; nu aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau în zonele împădurite; nu aruncați resturile de țigară la întâmplare.
Totodată, pentru creșterea gradului de siguranță a locuitorilor din Dobrogea, în zonele aglomerate au fost inițiate puncte de lucru temporare de prim-ajutor.
Astfel, în județul Constanța au fost inițiate 11 puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, în localităţile Băneasa, Urluia-Adamclisi, Crucea, Valea Dacilor, Valu lui Traian, Ovidiu, precum şi în staţiunile Mamaia, Techirghiol, Eforie Nord, Costineşti şi Vama Veche.
Există 8 puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanţe, şi şenilate în localităţile Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn-Venus şi Vama Veche;
Sunt prezente 6 puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcaţiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol (Ovidiu şi Baza UMC), Portul Belona(Eforie Nord), Lacul Techirghiol şi Portul turistic Mangalia.
Județul Tulcea
– Agropiete Tulcea – Puncte de prim ajutor dotate cu apă, pahare unică folosință, trusă de prim ajutor:
- Piața Sf. Gheorghe – str. Slt. Gavrilov Corneliu, nr.91
- Piața Veche 1 – str. Isaccei, nr.17
- Piața Veche 2 – str. Isaccei, nr.17
- Piața Vest – str. Constructorilor FN
– STP – Transport Public Tulcea – Puncte de prim ajutor dotate cu dozatoare de apă, pahare de unică folosință și truse de prim ajutor:
- Punct vânzare bilete Hotel Delta (luni – vineri: 05.30 – 21.30 / sâmbătă: 06.00 – 14.00)
- Punct vânzare bilete Stație Vest (luni – vineri : 07.00 – 15.00)
- Punct vânzare bilete Stație Piața Neptun (luni – vineri: 05.30 – 13.30)
- Sediul Transport Public – str. Energiei, nr. 14 (luni – vineri: 05.00 – 21.00 / sâmbătă – duminică: 05.00 – 09.00 si 12.00 – 16.00)
– DAPL – Punct de prim ajutor dotat cu apă, pahare de unică folosință, trusă de prim ajutor, cameră dotată cu aer condiționat.
- Str. Concordiei nr.1
– SC Energoterm SA – Punct de prim ajutor dotat cu apă, pahare de unică folosință.
- Str. Isaccei nr. 73
– Direcţia De Poliţie Locală a Municipiului Tulcea – Punct de prim ajutor dotat cu apă, pahare de unică folosință.
- Str. Mahmudiei nr. 18-20.
Discussion about this post