În perioada 27.06-24.07.2022, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat 851 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică de pe litoral, informează reprezentanții Autoritații Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 176 de sancţiuni în valoare totală de 2.125.800 de lei. De asemenea, au fost emise o ordonanţă de interzicere a activităţii şi patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii.
534,16 kilograme de produse alimentare (pește, carne, produse din carne, alte preparate culinare) au fost confiscate și trimise spre neutralizare, întrucât erau necorespunzătoare din punct de vedere al calităţii şi siguranţei alimentare.
Alte probleme identificate se referă la comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate conform prevederilor legale; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră; comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit, potrivit sursei citate.
„Echipele de inspectori din cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2022” activează pe întreg litoralul Mării Negre, efectuând acţiuni de control oficial în unităţile de alimentaţie publică şi în cele de vânzare cu amănuntul. Sunt monitorizaţi şi consiliaţi agenţii economici care organizează festivaluri, tărguri şi expoziţii. O atenţie deosebită se acordă taberelor şi unităţilor de alimentaţie publică, unde servesc masa grupuri organizate de copii.”, informează reprezentanții ANSVSA.
Discussion about this post