La începutul lunii august, la 5 luni de la declanșarea conflictului din Ucraina, criza refugiaților în România se prezintă astfel: peste 1,6 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în țară de la sfârșitul lunii februarie, iar printre ei au fost în jur de 368.000 de copii însoțiți de familiile lor, de alte persoane sau singuri. Dintre acești copii, în continuare sunt în România aproape 37.000. De asemenea, în sistemul de protecție specială de la noi sunt circa 220 de copii ucraineni.Cum îi monitorizează statul român?!
Printr-o aplicație. Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse a anunțat la începutul acestei săptămâni lansarea aplicației Primero prin intermediul căreia România va putea înregistra și monitoriza toți copiii ucraineni, ajunși pe teritoriul țării, însoțiți de părinți sau nu.
Platforma va fi gestionată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și va funcționa la nivel național cu sprijinul UNICEF România. Identificarea și înregistrarea copiilor va fi realizată la nivelul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Fundația SERA România.
Prin intermediul aplicației vor fi centralizate informațiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunitățile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoțiți de alte persoane adulte decât părinții lor. Pe lângă identificarea și înregistrarea copiilor ucraineni refugiați în România, aplicația permite accesul la servicii esențiale de protecție a copilului, inclusiv servicii de monitorizare şi reunificare a familiei.
Discussion about this post