Pentru al treilea an consecutiv, festivitățile de Ziua Marinei au fost restrânse, iar oficialitățile s-au aflat depare de ochii publicului larg. Pe litoral, oamenii au putut admira totuşi defilarea navelor, de pe faleză din Constanța ori de pe plajele din oraș, din Mamaia sau din Năvodari. Cei mai mulți turiști s-au adunat în Portul Tomis ca să urmărească jocurile marinărești și artificiile de la miezul zilei.
Portul turistic Tomis s-a transformat într-un adevărat furnicar astăzi! Mii de oameni au venit cu mult înainte de începerea festivităților și au înfruntat cu stoicism temperaturile caniculare. Nu știau prea multe din ce urma să aibă loc , pentru că și în anii de pandemie festivitățile nu au mai fost la fel de fastuoase ca în trecut, însă au așteptat cuminți să vadă ce au pregătit Forțele Navale Române. Și nu au regretat. După ridicarea drapelului geacului și arelui pavoaz, zeul Neptun a fost cel care și-a făcut apariția însoțit de alaiul de nimfe și a declarat deschise jocurile marinărești.
„Am părăsit palatele de mărgean și din străfundurile mării am străbatut apele că să vin la sărbatoarea marinarilor romaâni. Am oprit vânturile și am netezit valurile. Iată-mă prezent pe meleagurile cetății Tomis, la invitația marinarilor, că să particip la tradițională lor sărbătoare. De-a lungul timpului nu am venit chiar tot timpul, dar acum, la a120-a sărbătoare am ajuns. Îmi aduc aminte de prima sărbătoare, în 1902. Ce vremuri! Era mai puțină lume! Eu, Neptun, în deplinătatea puterilor mele, am domolit vânturile și valurile pentru ca voi să oferiți crâmpeie din viața voastră de cutreierători ai mărilor și oceanelor, pămâmtenillor de aici și celor care vă admiră”, a povestit Zeul Neptun.
Trasul la parâmă, aruncarea bandulei în colacul de salvare, alergatul în sac sau întrecerea cu oul în lingură au fost câteva dintre jocurile tradiționale marinărești care au făcut deliciul publicului și cu precărede al celor mici.
„Au avut loc patru jocuri marinărești care au testat dexteritatea și forța marianrilor. În primul rând, trasul la parâmă testează rezistența și forța fizică, dar au fost și jocuri ce țin de dexteritate. Aruncatul bandulei, ce înseamnă bandulă, un obiect care se aruncă către cheu și prin inetrmediul ei se dau manevrele de legare la cheu, alergatul în sac, care testează echilibrul marinarilor, pentru că marea poate fi uneori agitată și deplasarea pe punte este o adevărată provocare, iar așa își dezvoltă echilibrul necesar, dar și o proba de recreere, întrecere cu oul în lingură”, a declarat Căpitan Ștefan Scutelnicu, secund Nava Școală Mircea.
Asociațiile militare de reconstituire istorică au prezentat publicului uniformele pe care le purtau soldații români în perioada Primului Război Mondial și armamentul din dotare și au simulat o serie de exerciții de apărare și atac. Cerul a fost brăzdat de avioanele F16 și F18, de o formațiune de trei elicoptere IAR 330 Puma Naval, dar și de un avion de cercetare francez. Manifestările s-au încheiat cu un superb foc de artificii care a colorat cerul în roșu, galben și albastru.
Discussion about this post