Este secetă cumplită, iar Dunărea a scăzut atât de mult în unele zone, încât se pot observa dunele de nisip. Cantitățile de ploaie căzute în ultima perioadă au fost infime, iar debitul Dunării la intrarea în țară a scăzut și el, destul de dramatic.
În prezent, debitul Dunării la intrarea în țară este de 1860 mc/s, adică la jumătate față de media multianuală a lunii august (4300 mc/s). În unele zone, Dunărea poate fi trecută la pas, ceea ce face ca situația să fie extrem de îngrijorătoare.
De asemenea, transportul fluvial are de suferit, la fel ca flora și fauna zonei respective. În acest sens, specialiștii deja presupun o situație critică, în cazul în care debitul Dunării nu va crește.
„Niciodata nimeni nu a prevăzut acest lucru. Sunt și factori climatici și factori legați de om. Nu știm exact. Aici toată vara se făcea baie, venea lumea la plajă. Acum sunt dune de nisip”, a declarat Marian Mocanu, viceprimarul comunei Oltina.
În ceea ce-i privește pe oamenii din comună, aceștia spun că nu au mai văzut un asemenea peisaj de când sunt. În zonă, cu ani în urmă, exista un port unde ajungeau chiar și nave încărcate cu cereale. Acum, portul a dispărut, iar cu fiecare zi care trece, parcă și Dunărea dispare la Oltina.
„S-a schimbat total clima, dar și oamenii… și este păcat. Brațul ăsta tocmai de sus pornea de la capătul dealului, acolo exista un dig pe care l-a spart viitura. Acum nici acolo nu mai este apă. Aici, undeva, era Căpitania Portului Oltina. Oltina avea un vaporaș care facea legătura cu Cernavoda și Brăila. Cu bacul se circula. Aici acosta vaporașul, care transporta oamenii. Acum uitați ce a ajuns”, a povestit un localnic.
„Era un braț al Dunării. Era Dunăre curata. Era un șenal pe care intrau vasele de cereale și acostau aici. Era un fel de plajă. Era frumos, era apa curată. Acum este pustiu. Nici apa nu mai este. Nici pădure. Doar pietre și câteva băltoace”, și-a amintit un alt localnic al comunei.
Și, din păcate, previziunile nu sunt optimiste deloc. Se anunță în continuare zile extrem de secetoase. Specialiștii spun că este cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani cu care se confruntă Europa, iar Dunărea se clasează la unele dintre cele mai mici cote ale apelor din acest secol.
Circulaţia navelor se desfăşoară cu greutate în 13 puncte din sectorul românesc al Dunării. Practic, în ultimii 30 de ani, Dunărea nu a fost atât de scăzută.
Discussion about this post