Baza Sportivă a Academiei Hagi are un nou teren de joc construit cu materiale ce nu dăunează mediului. Investiția a fost inaugurată astăzi, în prezența Premierului României, Nicolae Ciucă și face parte din proiectul „Go Green”, un deziderat al Academiei și al clubului Farului Constanța ca până în 2030 să atingă neutralitatea climatică și astfel să devină primele cluburi verzi din Europa.
Acum câteva luni, Farul Constanța și-a asumat ca până în anul 2030 să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, devenind astfel primul club din Liga 1 din Europa cu o astfel de misiune.
În acest sens, parcul auto este în proporție de 50% schimbat cu mașini electrice. A început instalarea stațiilor electrice pentru încărcarea autoturismelor. În luna septembrie începe montarea a o sută de Kw de panouri fotovoltaice, urmând ca până la finalul anului să fie finalizată montarea a încă o sută de Kw din panouri fotovoltaice.
Staionul Arena Petrom este realizat din materiale reciclabile, la fel ca și noul echipament de joc ce a fost prezentat în cadrul evenimentului de astăzi.
„Până în anul 2030 am dori ca tot consumul de energie electrică din bază să fie asigurat din sursă proprie și dorim ca până atunci să avem 2 Mw din panouri fotovoltaice. Sper ca până atunci să găsim și fonduri europene pentru că știu că există o preocupare la nivel mondial de a proteja mediul, de a găsi surse de producere a energiei verde. Sper să găsim și noi astfel de fonduri să putem avea cei 2 Mw astfel ca până în 2030, întregul consum de energie să fie din surse proprii, din energie verde”, a declarat Gheorghe Popescu, președintele echipei Farul Constanța.
O altă preocupare la nivelul Academiei este optimizarea consumului de energie.
„Mă bucur foarte mult să fiu astăzi alături de startul unui proiect care este cât se poate de important pentru fotbalul romanesc și se înscrie practic în agenda guvernamentală în ceea ce privește protecția mediului și diminuarea emisiilor de carbon la zero, așa cum s-a propus și cum ne-am asumat în cadrul Uniunii Europene, sigur pentru perioadă de timp mult mai mare decât ceea ce și-a propus clubul Farul până în 2030 să devină complet neutru, emisii de carbon zero”, a declarat Nicolae Ciucă.
Discursul premierului a continuat cu o serie de aprecieri la adresa principalului finanțator al Academiei Hagi și al Farului Constanța – Gheorghe Hagi.
„Mulțumesc domnului Gheorghe Hagi pentru tot ceea ce a realizat în viață, pentru performanță, pentru standardul și nivelul de ambiție pe care și l-a propus. Când rostim numele Hagi, nu numai în România ci și peste hotare, cu toții înțelegem ambiție și cu toții înțelegem excelență”, a precizat Nicolae Ciucă.
Premierul României spune că este de remarcat faptul că discutăm despre o investiție privată dar și că Farul Constanța este unul dintre puținele cluburi care nu funcționează în deficit, atingând nu numai mai obiectivele sportive ci și pe cele administrative financiare.
Pentru construcția Terenului 9, făcut cu contribuția OMV Petrom, au fost folosite materiale de ultimă generație, ce nu dăunează mediului înconjurător. De altfel, terenurile din Complexul Academiei Hagi sunt toate cultivate și crescute organic, într-un proiect agronomic sustenabil.
Discussion about this post