Astăzi, pe 8 septembrie, sărbătorim Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, aceasta fiind totodată prima sărbătoare cu cruce roșie din noul an bisericesc, an care începe pe 1 septembrie.
„Dacă Eva a adus în lume blestemul, Maria a adus binecuvântarea; dacă Eva a adus în lume moartea, Maria a adus Viață cea adevărată; dacă Eva s-a făcut pricinuitoare a căderii, Maria, prin ascultare și smerenie, a devenit pricină a binecuvântării și a bucuriei”, susțin reprezentanții crestinortodox.ro.
Potrivit sursei citate, numele de „Maria” provine din ebraicul „Aia”, care înseamnă „Domn” și se tălcuiește „Doamna”, deoarece ea domnește și stăpânește peste cele cerești și pământești că Maică a lui Dumnezeu.
Fiind marcată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, astăzi nu se lucrează, ci este zi de odihnă: femeile nu trebuie să coasă sau să spele, iar bărbații nu ar trebui să facă treabă în gospodărie.
Totodată, conform tradiției populare, această zi este destul de importantă pentru femeile care își doresc copii sau care sunt deja însărcinate, căci rugându-se la Maica Domnului, vor fi ajutate să își îndeplinească dorința sau să aibă o naștere ușoară.
Iată alte câteva superstiții și tradiții cu ocazia acestei zile:
- Mamele trebuie să își ferească copiii de nenorociri. Astfel trebuie să nu lase pe foc oale cu mâncare nesupravegheate.
- Dacă de Sfânta Marie Mică înfloresc perii și merii, va fi o toamnă lungă şi frumoasă. Dacă va ploua, acest semn poate să prevestească o toamnă ploioasă şi friguroasă.
- Se spune că de acum se poate instala frigul. Încep ploile pentru a rodi pământul și astfel pot începe și lucrările de toamnă.
- Insectele și păsările din văzduh încep să fugă pentru a se feri de frig. Rândunelele zboară în căutarea meleagurilor de iernat. Conform tradiției populare, plecarea rândunelelor este considerată un indiciu al timpului ideal pentru a începe munca de toamnă.
Discussion about this post