„Dacă nu va crește prețul la energie, nu va crește prețul la apă, vă asigur!”, este declarația pe care a făcut-o astăzi Aurel Presură, directorul RAJA, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta susține că RAJA se va număra printre companiile care vor beneficia de plafonarea prețurilor la energie.
„Dacă nu se plafona, era foarte greu pentru serviciul de apă și canalizare. Deja, dacă știți, s-a dat o ordonanță (27) prin care noi, operatorii de apă, am fost scoși din zona de platfonare. A doua zi, colegi de-ai mei care aveau contracte ferme cu furnizorul de energie, de 1.350 de lei pe megawatt, au primit notificare de la furnizorul de energie pentru rezilierea contractului, iar de la 1 septembrie energia este 4.357 lei/mw, am documente în sensul acesta. Împreună cu colegii mei am făcut o notă informativă, am trimis-o domnului prim-ministru, am fost la ministrul Marcel Boloș si la ministrul Energiei, Virgil Popescu. Se pare că se va ajusta această ordonanță și vom fi trecuți și noi în aceasta, lângă acele companii plafonate. Dacă nu va crește prețul la energie, nu va crește prețul la apă, vă asigur de lucrul acesta!”, a afirmat Aurel Presură.
Reamintim că acum o săptămână, a fost adoptată de Guvern Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie, măsurile fiind prelungite până pe 31 august 2023. Potrivit variantei finale a OUG, plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh.
Directorul RAJA a vorbit și despre fondurile europene, care ajută compania să susțină operațiunile de mentenanță și astfel, să țină prețurile în frâu.
„Ultima mărire de preț a fost făcută anul acesta, căci suntem obligați, conform aplicației pe care noi am depus-o la Uniunea Europeană ca să obținem bani, să respectăm o anumită politică tarifală. Această politică reflectă nivelul prețului la apă și canalizare astfel încât să putem fi în stare să facem mentenanța acestor servicii și bineînțeles să strângem banii și să-i dăm cu finanțare la BET, care înseamnă 36 de milioane de euro numai pentru acest proiect”, a mai spus Presură.
Acesta a explicat, totodată, că și situația economică actuală și inflația sunt factori decisivi în calcularea prețurilor.
„Știu că a fost o creștere de 12,5%, inflația a fost 10% și 2.5% a fost conform politicii tarifale. Suntem obligați în fiecare an să mărim 2,5% sau 3% în funcție de analiza pe care ne-au făcut-o specialiștii în momentul în care am depus această aplicație”, este declarația lui Aurel Presură, directorul RAJA.
Discussion about this post