Guvernul a aprobat Programul energetic de iarnă, pentru a completa măsurile de asigurare a continuităţîi furnizării de energie pentru sezonul rece, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
„Este o preocupare a Guvernului să ne asigurăm că toate măsurile sunt luate, atât în privinţa livrărilor de cantităţi de gaz, de energie electrică, precum şi în privinţa mecanismelor prin care aceste cantităţi vor ajunge atât la consumatorii finali în gospodăriile românilor, dar şi în mediul economic„, a spus Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a reamintit că printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern săptămâna trecută s-a produs, deja, o echilibrare a pachetului de măsuri pentru a menţine la un nivel decent costul final pentru consumatorii casnici, pentru IMM-uri şi pentru industria alimentară.
„Urmează că cetăţenii vulnerabili să beneficieze în continuare de sprijin. În egală măsură, însă, trebuie că programul de iarnă să asigure necesarul de consum de energie electrică a ţării pentru 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, atât în privinţa parametrilor de calitate şi siguranţă în alimentare, precum şi în stabilirea resurselor energetice necesare pentru consum”, a declarat Cărbunaru.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ultima ordonanţă adoptată de Guvern în domeniul energiei îi protejează pe români şi creează „o echilibrare în piaţă”, deoarece unii au făcut „profituri uriaşe” în criza energetică.
„Criza energetică este urmare a războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Nu este problemă care a fost creată în România pentru români şi nu este o problemă creată în Europa pentru europeni. (…) Toate demersurile şi ordonanţele care s-au dat în acest domeniu au fost construite în aşa fel încât să sprijine sectorul producţiei şi distribuţiei, dar prioritar să fie protejaţi oamenii de creşteri exacerbate ale preţurilor şi acest lucru se întâmplă şi ultima ordonanţă, care a creat o oarecare rumoare în piaţă, protejează cetăţenii români. În acelaşi timp, este gândită pentru a crea o echilibrare în piaţă, fiindcă, trebuie să recunoaştem, unii au făcut profituri uriaşe în criza energetică”, a spus şeful statului.
El a subliniat că premierul şi ministrul Energiei l-au asigurat că România a luat măsurile necesare şi a generat rezervele necesare de gaz pentru a putea trece ţara prin iarnă.
De asemenea, şeful statului a spus că recomandarea europeană cu privire la reducerea consumului la energie cu 15% i se pare „în regulă”.
„Recomandarea mi se pare în regulă. Putem să constatăm noi la tot pasul că încă mai există instituţii şi oameni care irosesc energia pur şi simplu, ceea ce nu este foarte înţelept, în condiţiile în care energia este foarte scumpă şi probabil la mare căutare în această iarnă, însă haideţi să nu înţelegem greşit. Nu doreşte nimeni să avem instituţii unde se stă pe frig, ca acum mulţi ani, unii dintre noi ne amintim cum a fost să mergem în clasă cu mănuşi şi nu-şi doreşte nimeni ca românii să stea acasă şi să tremure de frig, însă acolo unde se poate face economie este înţelept, bine şi corect să se facă”, a afirmat Iohannis.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post