Premieră în portul Constanța! Un sistem plutitor de producere a energiei fotovoltaice a fost amplasat în apropierea danelor de barje. Proiectul, realizat cu fonduri proprii ale portului, urmează să fie extins și în alte zone care nu au acces la energie electrică. Și alte clădiri din Constanța au trecut la energie verde, cum ar fi Baroul Avocaților. În curând, toate clădirile publice din România și spațiile comerciale cu acoperișuri mai mari de 250 de mp, vor fi obligate să folosească energie solară în următorii ani.
Sistemul fotovoltaic plutitor, construit într-un interval de patru luni, este amplasat în Dana 99, în apropierea insulei artificiale din portul Constanța. A costat puțin peste 30.000 de euro, pentru că deocamdată vorbim de un proiect pilot.
„În prezența radiației solare, aceasta pică pe panouri, care transformă radiația solară în energie și este transformată în regim de curent continuu. Iar mai departe aceasta este inejectată în rețea”, a declarat Ciprian Bulgaru, şef Sucursala Energetică Port.
Sistemul plutitor rezistă la o înălțime a valurilor de un metru și tocmai de aceea a fost instalat în portul fluvial, pentru facilitarea operării barjelor care ajung aici după ce trec prin ecluza de la Agigea. Sistemul generator de energie are în componență flotoare, o platformă accesibilă personalului care îl deservește, panouri solare, sisteme de stocare a energiei și permite transmisia, cu ușurință, a datelor.
Este prevăzut să producă 15.000 de kw, anual. Locația nu a fost aleasă întâmplător. Pe acolo nu este aglomerație de nave, iar apele sunt liniștite. Dacă marea ar fi fost agitată, valurile ar putea schimba poziția panourilor, iar producția de energie nu ar mai fi aceeași.
Generatorul de curent fotovoltaic poate fi folosit în zonele cu trafic scăzut de mărfuri sau în cele în care portul se extinde și unde nu a ajuns, deocamdată, curentul electric. Un asemenea sistemul plutitor poate fi mutat, astfel, în funcție de necesități, chiar și la șantiere în lucru, de exemplu.
„Acesta ar putea fi multiplicat pentru zonele din Port unde nu au acces la energie electrică. Este potrivit pentru zonele de dezvoltare”, a precizat Florin Vizan, directorul Portului Constanța.
România se află în zona europeană B de însorire, iar Constanța are cel mai mare potențial energetic solar din țară. Momentan, în România, doar câteva instituţii au montate pe acoperișuri panouri solare. De exemplu, clădirea Baroului de Avocați din Constanța.
„Ideea îmi aparține. Am vrut să devenim o clădire verde. Această centrală are și un impact pozitiv asupra mediului. Pe de altă parte am vrut să avem și un câștig financiar. Nu mai consumăm energie din rețeaua națională și facem o economie importantă. Puterea instalată este de 13 kw, însemnând un număr de 32 de panouri și-ntr-o zi însorită cum este cea de astăzi acoperă aproape 100% consumul Baroului. În perioada de iarnă utilizăm energie și din rețeaua națională”, a punctat Cătălin Filişan, decanul Baroului de Avocați din Contanța.
Comisia Europeană a anunțat pentru 2030 și o ţintă mai ambițioasă privind ponderea energiei din surse regenerabile, care a fost majorată de la 40, la 45%. Aproape 300 de miliarde de euro au fost alocate pentru a grăbi tranziția la energie curată. Încurajate sunt și investițiile private în parcuri fotovoltaice sau eoliene, o șansă uriașă pentru România. Sistemele fotovoltaice, au asigurat anul trecut, în sistemul național, mai puțin de 3% din totalul de energie.
Discussion about this post