Pe cât este de populară platforma de socializare „TikTok”, pe atât poate fi de periculoasă. Potrivit unui raport publicat de societatea NewsGuard, platforma utilizată cel mai adesea de către adolescenți oferă dezinformări utilizatorilor care sunt interesați de politică, schimbări climatice, COVID-19, războiul din Ucraina și multe altele.
Astfel, toxicitatea și afirmațiile false reprezintă o „amenințare semnificativă” la TikTok, care devine un loc de întâlnire online pentru tinerii care caută informații, potrivit celor de la NewsGuard, un organism de supraveghere a mass-media, citați de Business Times.
NewsGuard se descrie ca fiind un „instrument de jurnalism și tehnologie” care evaluează credibilitatea site-urilor și a informațiilor online. Acesta susține că metoda de căutare Google are șanse mari să fie întrecută atunci când este vorba despre despre răspândirea detaliilor.
„Chiar și atunci când rezultatele căutării pe TikTok au produs puține sau deloc dezinformări, rezultatele au fost adesea mai polarizante decât cele de pe Google”, adaugă experții.
În septembrie, NewsGuard a analizat primele 20 de rezultate din 27 de căutări TikTok pe teme de știri, constatând că 19,5% dintre videoclipurile sugerate conțineau afirmații false sau înșelătoare, se arată în raport.
De cealaltă parte, unul dintre purtătorii de cuvânt al platformei TikTok susține că politica companiei nu permite un astfel de comportament, motiv pentru care orice dezinformare dăunătoare, inclusiv cea medicală, sunt eliminate imediat.
„Politica noastră spune clar că nu permitem dezinformarea dăunătoare, inclusiv dezinformarea medicală, și eliminăm de pe platformă conținutul care intră în această categorie”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok, contactat de AFP.
Cercetătorii au precizat că au comparat rezultatele TikTok și Google din căutările de informații despre împușcături în școli, avort, COVID-19, alegerile din SUA, războiul Rusiei în Ucraina și alte știri.
Discussion about this post