Abia în anii ce vor veni, statul român va deschide orizonturi noi ținutului odinioară periferic, sărac și pustiu. Situația socială imediat următoare în care se afla populația orașului Constanța după încheierea Primului Război Mondial impuneau măsuri necesare de securitate a locuitorilor cel puțin în privința deplasărilor.
În acest sens, conform informațiilor culese din dosarele aflate în Serviciul Arhivelor Naționale ale Județului Constanța, oricare dintre locuitorii orașului Constanța care dorea să se deplaseze din localitatea de domiciliu spre o altă adresă trebuia să formuleze o cerere adresată direct primarului.
Această cerere care se poate spune că echivala cu un permis de călătorie, trebuia să conțină elemente specifice de identificare foarte clare, cum ar fi:
1. Să conțină expresia stabilității provenienței, adică „din acest oraș”
2. Cerere adresată în mod direct primarului
3. Numele și prenumele
4. Data formulării cererii
5. Domiciliul
6. Traseul
7. Motivul deplasării
8. Garanțiile oferite pe propria răspundere sub semnătură de către persoanele care cunoșteau pe cei care formulau aceste cereri de a obține aceste permise de călătorie
Cererile erau scrise atât în limba română cât și în limba bulgară, cu scopul eliberării de permise pentru călătorie în țară și peste hotare, precum și cereri de redeschidere a vechilor prăvălii.
Un model de cerere pentru eliberarea unui astfel de permis de călătorie se prezenta astfel:
„Permis de călătorie spre București
Anastasia Saris, locuitoare din acest oraș cu domiciliul pe str. Alexandru cel Bun nr.39
Motivul: chestiuni familiale
Garanții pe răspundere: Nicolae Toisug, str. Mircea Vodă, Nr.1”
Deplasările și securitatea locuitorilor orașului Constanța nu erau singura preocupare a administrației locale. În evoluția orașului, administrația locală emite ordine și circulare relative cu privire la igiena publică pentru a preîntâmpina apariția bolilor molipsitoare. Încep să se organizeze băi gratuite, se trece la un proces intens de deparazitare, se iau credite suplimentare pentru aplicarea măsurilor necesare sanitare în privința combaterii epidemiei de tifos și febră tifoidă.
În aceeași măsură se constată și intervenția comandantului trupelor franceze din Dobrogea pe lângă Prefectura Constanța în vederea asigurării igienei publice care să asigure un mediu sănătos în rândul populației orașului.
AUTOR: Prof. dr. Răzvan-Raul Ivan/ EDITOR: Andreea Marin
Discussion about this post