Peste 3000 de turiști au fost informați în cadrul campaniei „Cunoaște! Simte! Acționează! Să oprim deșeurile marine!”, transmite ONG Mare Nostrum.
Timp de o lună voluntarii ONG Mare Nostrum au străbătut litoralul românesc în lung și în lat, pentru a informa turiștii, constănțenii și operatorii de plajă, o dată în plus, despre necesitatea aruncatului la coș și a reducerii consumului de plastic.
Aceștia s-au deplasat în 10 din stațiunile de pe litoralul românesc, precum Constanța, Mamaia, 2 Mai, Vama Veche, Cap Aurora, Eforie Nord, Mangalia, Neptun, Olimp și Saturn. În cadrul campaniei, peste 3.000 de turiști au fost informați despre problema deșeurilor marine și ceea ce pot face ei efectiv pentru a reduce poluarea atât pe nisip, cât și în apă.
”Oamenii au fost cât se poate de receptivi la mesajul nostru și pot spune că mulți dintre ei deja aplicau recomandările noastre. Cei mai interesați de mesaj au fost turiștii străini, obișnuiți să arunce la coș orice fel de deșeuri. Fiecare turist informat a primit materiale promoționale, care au constat în scrumiere portabile. Cât despre operatorii de plajă, au fost încântați de inițiativa noastră. Mai mult, aceștia le oferă turiștilor posibilitatea de colectare selectivă a deșeurilor, în multe locuri fiind puse la dispoziție chiar și scrumiere în apropierea șezlongurilor”, a declarat Lavinia Voiculescu, coordonator campanie.
O mică parte dintre turiști au sesizat lipsa unui număr suficient de coșuri de gunoi, pe porțiunile de plajă.
”Numărul redus al coșurilor de gunoi nu trebuie să fie un argument pentru gunoiul lăsat pe plajă, fie că vorbim de sezonul estival, fie că vorbim de extra-sezon. Soluții se pot găsi de fiecare dată, indiferent de anotimp. Important este să vrem să aplicăm aceste soluții să să renunțăm să mai arătăm cu degetul înspre ceilalți, încontinuu”, spune Angelica Paiu, manager de proiect.
Dintre toți turiștii informați, copiii au fost foarte receptivi, aceștia cunoscând deja regulile minimale din acest punct de vedere.
”De asemenea, tot în cadrul acestui proiect, va fi lansat un ghid cu 10 reguli privind comportamentul durabil și responsabil, ghid care se numește -Acționează ca un erou. Sunt 10 reguli simple și de bun simț, pe care dacă fiecare dintre noi le aplică, cantitatea de deșeuri cu siguranță va scădea simțitor ”, completează Angelica Paiu
Discussion about this post