O nouă aroganță marca Vergil Chițac, astăzi, în ședința de consiliu local! Primarul le-a cerut consilierilor să nu-și mai pună ei probleme de legalitate atunci când votează un proiect, ci doar de oportunitate. Consilierii PSD au reacționat vehement și l-au pus la punct cu argumente solide.
Înainte de a fi supus la vot Proiectul de hotărâre pentru aprobarea regulamentului privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi, măsuri și reguli specifice pentru protecția mediului în municipiul Constanța, consilierii locali i-au atras atenția primarului, printre altele, că proiectul nu respectă prevederile legale privind transparența decizională. Edilul a reacționat imediat și aproape că i-a certat pe consilieri că își pun probleme de legalitate.
„Nu vă mai puneți dumneavoastră de acum încolo probleme de legalitate, ci de oportunitate, pentru că oricât credeți că știți drept și e posibil să știți, nu aveți dreptul ăsta! […] Toți sunteți interesați de legalitate. Nu e treaba dumneavoastră să discutați de legalitate! Dumneavoastră dați un vot de oportunitate politică. Considerați că este oportun sau nu? Și cu asta basta!”, a spus Chițac.
Replica liderului consilierilor PSD nu a întârziat să apară:
„Nu putem gira noi, Consiliul Local, care suntem for legislativ până la urmă, executivul nu poate să facă nimic fără votul consiliului local. Nu putem gira, chiar dacă ele sunt îndreptate de către prefect sau de către instanțe, niște inițiative care nu respectă legea!”.
Costin Răsăuțeanu l-a apostrofat pe edilul Constanței, subliniind faptul că cetățenii sunt pe primul loc, iar datoria consilierilor locali este să îi reprezinte și să se asigure că proiectele supuse la vot respectă legislația.
„Avem exemple de proiecte pe care le-ați adoptat care s-au dovedit a fi ilegale, pentru că vi le-a întors Prefectura. Noi, consilierii locali, din respect față de instituția Consiliului Local, trebuie să ne asigurăm că proiectele pe care dumneavoastră le propuneți, sau aparatul executiv, sunt proiecte care sunt așezate pe Constituție, în primul rând, după care de legile care se nasc din Constituție. Dacă vrem, într-adevar, să ne facem datoria corect și onest față de cetățeni. Deci, plecând de la oportunitate, până la legalitate, intră în responsabilitatea Consiliului Local să facă o selecție. Cred că punctul acesta de vedere poate să funcționeze doar pentru anumite persoane care se lasă păcălite. Nu știu de ce susțineți acest punct de vedere, dar, cu siguranță, el nu este suținut de morala pe care ar trebui să o avem noi în calitate de aleși locali. Pentru că aici nu reprezentăm o persoană! Aici reprezentăm mii de oameni, mii de constănțeni”, a mai spus liderul consilierilor PSD.
Costin Răsăuțeanu a explicat apoi și de ce consilierii PSD votează „ÎMPOTRIVĂ” în cazul acestui proiect de hotărâre.
„Grupul PSD consideră că acest proiect, dincolo de demers…considerăm că demersul este corect să ne dorim să vedem cum îngrijim spațiile verzi. Dar în acest proiect au fost introduse niște articole care, de fapt, preiau un alt proiect care a fost în ședința de consiliu de acum ceva timp și sunt introduse într-un mod cumva poate nu ne dăm seama, poate am citit proiectele pe repede înainte. Nu putem să introducem un articol sau niște articole întregi care copie un alt proiect care a fost respins în ședința de consiliu local din motive legale și să considerăm că un regulament care poate ar ajuta întreținerea spațiilor verzi din Constanța […] nu putem să aducem obligații sau sancțiuni acelor constănțeni sau operatori economici care vor dori ei, din proprie inițiativă, să îngrijească aceste spații verzi. Nu puteți să veniți cu acest regulament care aduce sanțiuni. Eu cred că e o chestiune de morală, care ține de o logică simplă, nu de una înșelătoare. Cum să vin eu să-l oblig pe acel om să-l amendez, să-l sancționez, dacă el din proprie inițiativă vrea să facă acest lucru? Și cred că îl va face bine. Noi vom vota împotrivă nu pentru că n-ar fi nevoie de un astfel de regulament, dar nu în forma asta! E greșită!”, a concluzionat Răsăuțeanu.
Cu 10 de voturi pentru, 8 împotrivă și 9 abțineri, proiectul nu a fost aprobat.
Discussion about this post