Un an, 12 morți și nici un vinovat! Sunt concluziile trase după unul dintre cele mai dezastruoase incendii care a cuprins vreodată o unitate medicală din România. Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, căci despre el este vorba, încă nu funcționează la capacitate maximă, iar secție de terapie intensivă nu va mai avea niciodată în clădirea mistuită de flăcări. Rudele încă își plâng morții și așteaptă ca vinovații să răspundă iar constănțenii încă mai speră la un spital de boli infecțioase în care să nu mai intre cu teama că nu vor mai ieși niciodată.
Era în jur de ora 9 când s-a dat alarma. A fost momentul în care la Spitalul de Boli Infecțioase se declanșa iadul pe pământ. Secția de terapie intensivă era cuprinsă de flăcări și unul câte unul șapte oameni aveau să moară în acea zi fatidică. Alți cinci au murit câteva zile mai târziu, în unitățile medicale unde fuseseră transferați. Și acum se mai văd urmele incendiului în vechea secție. Când au început ancheta procurorii au luat probe și din pereți, ca să vadă cât de afectați sunt aceștia. Și din păcate rezultatele preliminare au scos la iveală probleme grave care au determinat autoritățile să sigileze secția și să ia decizia ca acolo să nu mai fie amenajată o secție de terapie intensivă niciodată.
- Dr. Claudia Cambrea, manager SCBI Constanța: „În acest moment nu poate funcționa mai mult pentru că 40 la sută din clădire este sigilată. Inspectoratul în Construcții, în urma expertizei a considerat că partea de deasupra terapiei și terapia nu pot fi funcționale decât după consolidarea clădirii. Acum funcționează toate secțiile. Terapia intensivă va fi în spitalul modular. Acolo vor fi 42 de paturi de boli infecțioase și 10 paturi de terapie intensivă. Va funcționa și un compartiment de imagistică. ”
În aceste condiții spitalul de boli infecțioase nu va mai funcționa la capacitate maximă multă vreme de–acum încolo. Autoritățile locale au accesat fonduri europene și au reabilitat în tot acest timp restul clădirii, iar cu puțin noroc de săptămâna viitoare aceasta va putea funcționa la 60% din capacitate.
- Vergil Chițac, primar municipiul Constanța: „În momentul de față 60 la sută din capacitate este în funcțiune la standarde noi, pentru că la momentul acela nu corespundeau standardelor de calitate. Odată cu închiderea spitalului, trebuie să respecți noile standarde. Instalație de oxigen, de avertizare. Săptămâna asta finalizăm ultimele paturi, chemăm DSP-ul și zona care nu a ars este complet funcțională. Suntem în procedura avansată pentru spitalul modular care va fi în fața clădirii actuale.”
Între timp ancheta parcă stă pe loc. La fel ca și timpul pentru rudele morților din incendiu. Deocamdată se așteaptă încă expertiza finală de la Insemex. Aceasta poate să stabilească eventualele cauze și condițiile în care s-a produs incendiul principal și eventualele nereguli constatate în documentația și pregătirea împotriva incendiilor.
- Zafer Sadâc, purtător de cuvânt Parchetul tribunalului Constanța: „Deocamdată ancheta este în desfășurare. Așteptăm rezultatul de la INSEMEX și de la laboratorul din Iași și vom stabili dacă se impune începerea urmării penale față de anumite persoane. Si care persoană este responsabilă de producerea incendiului.”
- Sânziana Satcău, fiica decedatei: „Nu m-a sunat nimeni, nimeni nu mi-a zis nimic. Nu se știe nimic. Doar că s-au făcut expertizele dar nu au rezultatul. O lungesc și îmi e frică, că mușamalizează ceva. A trecut un an dar nu vor să dea rezultatele poate vor să ascundă ceva. Să scape basma curată.”
- Cătălin Satcău , fiul decedatei: „Am rămas cu traumă. Am văzut cadavrele. Statul nu face nimic. A eșuat. Au mușamalizat. Nu avem nimic. Dar ei cred că scapă. E o mafie. Nu au făcut nimic.”
- Adrian Cuculis, avocatul familiei: „Este încă o tragedie nerezolvată, care a avut loc după ce asistasem la același lucru la Piatra Neamț. Din punctul meu de vedere dosarul s-a mișcat prost. Expertiza trebuia să arate foarte simplu. Însă ea durează mai bine de un an de zile în condițiile în care la Piatra Neamț a durat doua luni. Așteptăm o mai multă implicare din partea procurorilor. Sperăm ca până la finalul anului să avem răspunsul de la INSEMEX”.
Pe 1 octombrie 2021, Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța era cuprins de un puternic incendiu, care izbucnise la parterul clădirii, în secția de terapie intensivă, secție dedicată la aceea vreme pacienților infectați cu Covid-19. Întregul spital a fost evacuat, iar celelalte unități medicale au preluat pacienţii. În spital au fost 135 de pacienți internați, din care cinci au fost non-Covid și 120 de pacienți Covid. Dintre aceștia 10 se aflau în secția de terapie Intensivă.
Discussion about this post