În urma opiniilor exprimate de părțile interesate și punctele de vedere susținute în cadrul dezbaterii publice referitoare la proiectul de realizare și amplasare a unor noi monumente în municipiul Constanța, s-au conturat propunerile de amplasare, informează reprezentanții Primăriei Constanța.
Astfel, statuia ecvestră a Regelui Carol I urmează să fie amplasată în fața Palatului Regal, pe un spațiu dislocat din domeniul public. Argumentele principale privind locația sunt vecinătatea unui edificiu reprezentativ din epocă legat în mod profund de familia regală, Palatul Regal și efectul de fundal oferit de prezența acestei clădiri.
Statuia Împăratului Constantin cel Mare va fi amplasată în Parcul Arheologic de la Termenele Romane, în vecinătatea Edificiului Roman cu Mozaic. Argumentele principale privind locația sunt vecinătatea unui edificiu de epocă, cel mai reprezentativ, efectul de incintă al fundalului, pontențialul de evoluție a locului într-un parc arheologic.
Statuia scriitoarei Cella Serghi, în mărime naturală, se va amplasa pe esplanade, în zona de promenade, în apropierea aripii de nord-est a clădirii Cazinolui. Argumentele principale privind locația sunt efectul oferit de prezența Cazinoului, clădire simbol pentru peisajul marin local cu o arhitectură bogată în elemente artistice, vizibilitatea și accesibilitatea locului pentru public, potențialul de imagine ale unei sculpturi de maniera descrisă pe un asemenea amplasament, ținând cont de popularitatea în social media, valoarea și semnificația peisajului date de prezența imediată a Mării Negre, de existența unei case memoriale “Cella Serghi” pe strada Krikor H Zambaccian (fostă strada Mării) care ar realiza o conexiune firească între două repere turistice menite să valorifice memoria culturală a Constanței.
Grupul statuar cuprinzându-i pe I.C.Brătianu, Mihail Kogălniceanu și Remus Opreanu, în mărime naturală, urmează să fie amplasat în zona de bifurcație a bulevardului Tomis la intrarea în Peninsulă, în vecinătatea străzii Vasile Alecsandri. Argumentele principale privind amplasamentul sunt deschiderea zonei peninsulare cu un grup de personalități care au avut o contribuție esențială la dezvoltarea zonei și a orașului modern; așezarea strategică într-un punct de intersecție și joncțiune a vechiului Tomis cu orașul nou, un punct de maximă vizibilitate turistică.
De asemenea, statuia „Lupoaica”, replică a statuii Lupa Capitolina de la Roma lângă Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, se va reamplasa pe aleea cu sarcofage romane care duce la Edificiul Roman cu Mozaic în Piața Ovidius. Argumentele principale ale locației sunt realizarea unei configurații monumentale legate de moștenirea istorică romană în Dobrogea care cuprinde statuia poetului Ovidius Publius Naso, Edificiul roman cu Mozaic și sarcofag (expuse pe o altă alee lângă muzeu ) și nu în cele din urmă Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța; o mai bună echilibrare arhitectonică în spațiul cuprins între muzeu, edificiu și blocurile de pe latura opusă muzeului, informează sursa citată.
La dezbatere au participat reprezentanți ai instituțiilor publice din domeniile culturii, artelor și istoriei, reprezentanți ai societății civile și persoanele interesate de aspectul orașului.
Discussion about this post