Reprezentanții Autorității Navale Române (ANR) au transmis că în perioada 1 mai – 30 septembrie, cele 5 căpitănii zonale din subordinea sa (CZ Constanța, CZ Tulcea, CZ Galați, CZ Giurgiu, CZ Drobeta Turnu Severin) au efectuat controale la 706 ambarcațiuni de agrement. Pe perioada sezonului estival, la nivelul CZ Constanța și CZ Tulcea au avut loc 3 evenimente în care au fost implicate ambarcațiuni de agrement.
În urma inspecțiilor efectuate au fost constatate 67 de contravenții și au fost aplicate 41 de amenzi cu o valoare totală de 162.600 de lei. De asemenea, au fost acordate 26 de avertismente.
Cele mai importante nereguli constatate în urma controalelor au fost nerespectarea de către proprietarul unei nave a obligației de a înmatricula nava sau de a notifica Autoritatea Navală Română; lipsa de la bordul navei a mijloacelor de stins incendiul corespunzătoare; lipsa de la bordul navei a mijloacelor de salvare corespunzătoare; exploatarea unei nave cu mijloace de salvare care nu are înscris numele sau numărul de identificare al acesteia; îmbarcarea la bordul navei a unui număr de persoane mai mare decât cel maxim admis.
În ceea ce privește evenimentele de navigație în care au fost implicate ambarcațiunile de agrement, la nivelul CZ Constanța a avut loc un singur incident în sezonul estival, iar la nivelul CZ Tulcea, două incidente.
Astfel, la data de 9 august, Poliția Mamaia a sesizat producerea unui eveniment nautic pe lacul Siutghiol, zona debarcader Tic-Tac, constând în coliziunea dintre 2 motovehicule nautice care nu au păstrat distanța corespunzătoare. Din fericire nu au existat persoane rănite, iar pagubele materiale au fost minore.
La data de 23 iulie, în zona portului Tulcea, o ambarcațiune sub pavilion român a eșuat pe digul de piatră ce protejează suburbia Tudor Vladimirescu, rezultând avarierea ambarcațiunii și a motorului. Conducătorul acesteia era sub influența alcoolului și este acum cercetat penal, potrivit sursei citate.
La data 3 august, în zona localității Vulturu, pe Braţul Sulina, o ambarcațiune sub pavilion român s-a spart și s-a răsturnat. Conducătorul ambarcațiunii, care nu a fost rănit, a afirmat că ambarcațiunea a lovit un corp imers, a deviat de la traseu și a lovit digul. Nu au existat urme de plouare, iar navigația în zonă nu a fost afectată.
Discussion about this post