La cererea pacienților, echipa Observator Constanța a mers în teren, în fața Policlinicii 2. Acolo, oamenii revoltați ne-au rugat să fotografiem rampa modernă, care s-a stricat la scurt timp de la inaugurare.
Dispozitivul care acționa precum un lift trebuia să ajute persoanele cu dizabilități, să ajungă în sediul unității spitalicești, însă de o perioadă lungă de timp a rămas nefolosit, abandonat în nepăsare.
Sistemul bolnav vs. persoanele cu handicap
Autoritățile județene au vrut să arate că sistemul medical din Constanța ține pasul cu secolul XXI, însă au alunecat pe rampa ridicolului. La scurt timp de la darea în folosință, liftul pentru persoane cu dizabilități a devenit de nefolosit.
Rampa respectivă putea fi utilizată evident și de cele două femei din imagine, care sunt nevoite să coboare pe scări, cu un căruț pentru bebeluși.
Iată ce spun oamenii nemulțumiți:
„Rampa asta cu buton, modernă, a mers doar o săptămână de la montare. După, s-a stricat și nici nu a mai reparat-o nimeni.”
„Vă rugăm frumos, veniți dumnavoastră și faceți un reportaj să vadă toată lumea, poate se rezolvă ceva! Tot promit că repară rampa electrică, dar nu fac nimic! Rampa asta era singura șansă pentru oamenii în cărucior cu rotile să ajungă la medicii din policlinică. Acum ce să facă, să-i ia rudele în brațe?”
Rampa defectă.
„S-a scris, s-a vorbit despre asta, știe lumea că e stricată și nu fac nimic! Înainte știu că era o rampă normală cum e peste tot, din beton, dar ei au vrut să facă în loc, una modernă, ca un lift, care să te ducă sus. Degeba e modernă, sofisticată, dacă nu funcționează!”
Având în vedere faptul că Policlinica 2 este subordonată Spitalului Județean Constanța, am solicitat un punct de vedere conducerii de acolo.
Răspunsul primit descrie limpede telenovela administrativă, care a dus la umilirea persoanelor cu dizabilități:
„În urma solicitării dumneavoastră privind rampa de acces pentru persoanele cu dizabilități, din incinta Ambulatoriului de specialitate situat pe strada Ștefan cel Mare nr.133, vă aducem la cunoştinţă faptul că echipamentul a fost predat de către Consiliul Județean Constanța, către Spitalul Județean Constanţa în cursul acestei luni, constatându-se la faţa locului că platforma pentru persoanele cu dizabilităţi nu era funcţională la momentul predării.
Urmeaza ca SCJU Constanţa să pună în funcţiune echipamentul, cu sprijinul firmei de mentenanţă cu care se află în contract.
La acest moment firma de mentenanţă a efectuat o evaluare a echipamentului şi a comandat piesele necesare , urmând ca platforma să fie pusă în funcțiune de îndată ce va fi reparată.”
Pănă atunci, bieților oameni încercați de soartă, nu le rămâne decât să-și roage rudele și prietenii să-i care în brațe, ca să ajungă în cabinetele medicale din policlinică.
Discussion about this post