Ce este decarbonizarea? TWI Global ne învață că decarbonizarea este reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin utilizarea unor surse de energie cu emisii reduse de carbon, obținând o producție mai mică de gaze cu efect de seră în atmosferă. „Decarbonizarea” tinde să se refere la procesul de reducere a „intensității carbonului”, la scăderea cantității de emisii de gaze cu efect de seră produse prin arderea combustibililor fosili. În general, aceasta implică scăderea producției de CO2 pe unitatea de electricitate generată. Reducerea cantității de dioxid de carbon care apare ca urmare a transportului și a generarii de energie este esențială pentru a îndeplini standardele globale de temperatură, stabilite de Acordul de la Paris și de guvernul Regatului Unit.
Ce presupune legea decarbonizării pentru România? Legea presupune închiderea definitivă a termocentralelor pe cărbune până în 2030.
Cum se poate întâmpla asta? Cu ajutorul statului, bineînțeles, care ar trebui să susțină producătorii pe întreg parcursul acestui proces.
Ce se întâmpla cu minerii? Vor avea prioritate la cursurile de recalificare! Asta da ajutor! După atatia ani de muncă în condiții extrem de grele, efectele negative nu sunt băgate în seama de peste 3 decenii și nici prezenta lege nu pare să le ia în calcul!
Decizia Comisiei Europene din 2010 de a închide minele nu mai pare așa bună, acum când războiul face țări precum Germania, Austria, Polonia să reînceapă producerea energiei pe bază de cărbune.
Conform cursdeguvernare.ro, în 1990, în sectorul minier românesc și industriile conexe din cele cinci zone miniere ale României – Valea Jiului, Deva, Rovinari, Motru și Baia Mare – lucrau aproape un milion de persoane. Peste 650.000 dintre angajați au fost disponibilizați numai în perioada 1995 – 2007, când s-au închis 556 de mine. Impactul a fost uriaș, în primul rând în Valea Jiului, cea mai mare zonă minieră, și a generat nu doar sărăcie, ci și conflicte sociale puternice. Prima mină din Valea Jiului a fost deschisă în 1840, iar în 1989 lucrau în Vale aproape 50.000 de mineri, în 15 mine.
În 1997, în cadrul procesului de restructurare a sistemului energetic, aproximativ 20.000 de mineri de la Regia Autonomă a Huilei (Valea Jiului, cea mai mare companie de minerit din România) au fost disponibilizați la cerere, atrași de salariile compensatorii oferite.
Să sperăm că nu o să ajungem în situația unei urgențe energetice pentru a aprecia minerii!
Discussion about this post