Klaus Iohannis, a trimis astăzi, 27 octombrie, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Legea fusese transmisă de Parlament Preşedintelui României, în vederea promulgării la data de 10 octombrie.
Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006, în sensul instituirii posibilităţii înfiinţării farmaciilor universitare de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, destinate desfăşurării activităţii didactice şi a pregătirii practice a studenţilor, precum şi al introducerii obligativităţii unei menţiuni exprese, în conţinutul materialelor publicitare pentru medicamente destinate publicului larg, potrivit căreia medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deșeuri periculoase.
În cerere se arată că „unele dintre dispoziţiile legii transmise la promulgare sunt neclare, de natură să genereze dificultăţi în aplicare”, fiind necesară reexaminarea de către Parlament a actului normativ.
Astfel, indicaţia ca produsele farmaceutice expirate să fie returnate în farmacii a fost înlocuită cu menţiunea: „Medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase”, fără a se preciza concret modul în care vor fi colectate şi eliminate corespunzător aceste deşeuri periculoase.
În ceea ce privește dispoziţiile privind înfiinţarea farmaciilor universitare, art. I pct. 1 din legea supusă reexaminării, cu privire la Legea nr. 95/2006, prevede că la art. 575, după alineatul (7), se introduc trei noi alineate, alin. (8) – (10), cu următorul cuprins: „(8) Farmaciştii care sunt şi cadre didactice în domeniu pot desfăşura activitate integrată, asociată activităţii didactice, în farmacii, inclusiv farmacii universitare. (9) Farmaciile universitare se înfiinţează de universităţile de medicină şi farmacie acreditate. Numărul acestora depinde de numărul de studenţi din cadrul facultăţii de farmacie, fiind de o farmacie până la 500 de studenţi şi de maxim două la facultăţile cu peste 500 de studenţi. Având în vedere activitatea didactică desfăşurată în farmaciile universitare, acestora nu li se aplică, în vederea autorizării de funcţionare, prevederile criteriului demografic prevăzut la art. 12 alin. (1) din Legea farmaciei nr. 266/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. (10) Universităţile de medicină şi farmacie pot acredita farmacii comunitare pentru a desfăşura activitate de pregătire practică a studenţilor, asociată activității didactice”.
În cererea de reexaminare, se arată că, prin înființarea unui nou tip de unitate farmaceutică, actul normativ determină modificări semnificative în organizarea şi funcţionarea sistemului farmaceutic, fără a stabili cum se vor aplica acestea în raport cu dispoziţiile legii speciale – Legea farmaciei nr. 266/2008, prin care sunt reglementate expres şi limitativ tipurile de unităţi farmaceutice prin care se asigură asistenţa farmaceutică a populaţiei, respectiv farmacia comunitară, farmacia cu circuit închis şi drogheria.
„Cu privire la posibilitatea înfiinţării unui nou tip, acela de farmacie universitară, legea supusă reexaminării prevede doar că numărul acestora depinde de numărul de studenţi din cadrul facultăţii de farmacie, stabilind expres că acestora nu li se aplică, în vederea autorizării de funcţionare, prevederile criteriului demografic prevăzut de Legea nr. 266/2008. […] Considerăm că textele nou-introduse creează o situaţie de insecuritate juridică pentru destinatarii săi, întrucât legea adoptată de Parlament nu prevede dispoziţii referitoare la condiţiile şi scopul înfiinţării farmaciilor universitare, modul de organizare şi funcţionare a acestora, prevederi privind mutarea sediului, transferul, întreruperea temporară sau încetarea activităţii. Mai mult de atât, nu sunt stabilite care sunt autorităţile de supraveghere şi control a activităţii acestor farmacii sau răspunderea şi sancţiunile aplicate în cazul nerespectării dispozițiilor legale”, se arată în cererea de reexaminare.
Klaus Iohannis afirmă că doar prin reglementarea expresă a condiţiilor şi criteriilor de înfiinţare a acestor categorii de farmacii este posibilă organizarea şi funcţionarea noilor entităţi farmaceutice în conformitate cu cerinţele legale și interesul public.
De asemenea, Klaus Iohannis spune că norma referitoare la posibilitatea universităţilor de medicină şi farmacie de a acredita farmacii comunitare pentru a desfăşura activitate de pregătire practică a studenţilor, asociată activităţii didactice, intră în contradicţie cu art. 16 alin. (2) din Legea nr. 266/2008 potrivit căruia: „Sub îndrumarea şi controlul unui farmacist cu drept de liberă practică, în farmacia comunitară îşi pot efectua stagiul profesional studenţii sau alte persoane aflate în procesul de învăţământ farmaceutic„.
„Astfel, cele două ipoteze normative sunt de natură să creeze confuzie în aplicare, întrucât nu este clar după ce reguli se va desfăşura activitatea de pregătire practică a studenţilor în cadrul unei farmacii comunitare”, se arată în cererea de reexaminare.
Discussion about this post