Numărul firmelor radiate la nivel naţional a crescut cu 9,62% în primele opt luni din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la 46.304 de radieri. Creșterea puternică a prețurilor, cu un ritm neîntâlnit în ultimii 25 de ani, a spulberat practic mare parte din planurile de afaceri ale multor companii, iar business-urile din Constanța se văd și ele a fi afectate pentru că, doar în luna august a acestui an, 243 de societăți comerciale au fost radiate, arată statisticile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Numărul firmelor aflate în dificultate financiară a crescut cu peste 30.000 în ultimii doi ani, cele mai mari probleme fiind înregistrate în comerţ, distribuţie şi construcţii, arată o analiză Sierra Quadrant, realizată pe baza datelor oficiale de la Registrul Comerţului.
Conform sursei citate, în România, 83.200 de afaceri se aflau la începutul acestei toamne în insolvenţă, în proceduri de radiere, dizolvare sau suspendare a activităţii, un semnal extrem de puternic privind efectele inflaţiei şi scăderii consumului pentru economia românească.
Comerțul și sectorul construcțiilor au generat cele mai multe firme în dificultate, în primele patru luni din acest an. La nivelul întregii economii, 40.760 de firme au pus lacătul pe ușă, un record al ultimilor trei ani, arată o analiză Sierra Quadrant.
Dincolo de evoluția din aceste două sectoare, probleme semnificative se manifestă și în transport și depozitare unde au fost raportate 3422 societăți cu probleme, în activitățile profesionale (3109 companii), industria prelucrătoare (3092 firme) și 2179 societăți din sectorul agricol.
Potrivit experților de la Sierra Quadrant, dinamica business-ului este tot mai puternic influențată de evoluția inflației, de creșterea blocajului financiar și de scăderea vânzărilor.
6 din 10 firme aflate în dificultate în prezent au legătură cu consumul
Scăderea vânzărilor completează tabloul provocărilor economice, întrucât 2022 a adus și o schimbare radicală a percepției investitorilor, dovadă reducerea semnificativă a investițiilor.
Potrivit estimărilor companiei Sierra Quadrant, nu este exclus ca, pe fondul accentuării problemelor economice, numărul firmelor care vor pune lacătul pe ușă (insolvență, radieri, dizolvate, suspendări de activitate) să atingă maximul ultimilor 3 ani, de peste 130.000 de firme. În 2021, 117.716 de firme au fost în această situație, cu 24.010 mai multe decât în anul precedent.
„Inflația, limitarea accesului la creditare și creșterea dobânzilor, accentuarea blocajului financiar și scăderea semnificativă a vânzărilor pe fondul accentuării problemelor economice ale populației sunt principalele provocări în perioada următoare. De modul în care firmele vor gestiona aceste riscuri va depinde supraviețuirea acestora într-o perioadă în care problemele economice se vor acutiza. Războiul din Ucraina, efectele creșterii prețurilor la energie, gaze și carburanți vor pune o presiune tot mai mare pe lanțurile economice”, arată analiza Sierra Quadrant.
Constanța, în TOP 3 județe cu cele mai multe firme radiate
Am făcut o plimbare prin Centrul Vechi al Costanței, unde se pare că statisticile se adeveresc, întrucât la fiecare trei metri putem vedea afișe și panouri cu „Spațiu de vânzare” sau „De închiriat”.
În august 2022, au fost consemnate 5.297 radieri de firme, cele mai multe în Bucureşti (921) şi în judeţele Cluj (251), Constanţa (243), Ilfov (210) şi Timiş (205).
Potrivit acestor consemnări, Constanța se află în TOP 3 județe cu cele mai multe certificate de radiere emise, în ultima lună din această vară. Acest aspect poate fi dedus și din simplul fapt că tot mai multe societăți comerciale își închid orice activitate, rămânând tot mai multe spații și clădiri goale, și doar în cazurile fericite, afișele anunță că sunt în renovare ori că și-au mutat locația.
Și cum devine tot mai greu să deschizi o afacere și doar puțini sunt cei care se mai încumetă să preia frâiele unui business, multe spații stau părăsite pentru perioade lungi de timp.
„Una dintre cheile ieșirii cu succes din această perioadă economică tulbure o reprezintă depășirea stării de neîncredere în business”, afirmă Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.
„Dacă oamenii de afaceri nu vor găsi curajul, încrederea și metodele prin care să strângă rândurile și să construiască lanțuri economice, recesiunea care amenință economia mondială se va simți foarte dur în România”, a mai constatat acesta.
Iarna lui 2022 se anunță a fi cea mai dificilă perioadă economică prin care va trece economia românească de la precedenta criză economică. Inflația, creșterea costurilor de creditare, accentuarea blocajului financiar și scăderea semnificativă a consumului vor pune o presiune fără precedent pe performanța firmelor românești, potrivit analizei Sierra Quadrant, realizată pe baza datelor oficiale de la Registrul Comerțului.
Discussion about this post