Se trece la ora de iarnă. Anul acesta, schimbarea orei se face în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de 29 spre 30 octombrie. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră mai mult.
Se va reveni la ora de vară abia în ultima duminică din luna martie, adică pe data de 26 martie 2023. Este posibil însă, ca 2023 să fie ultimul an în care se face această trecere de la ora de iarnă la ora de vară. În urma unor studii și discuții avute la Bruxelles s-ar putea renunța la schimbarea orei.
Odată cu încetarea folosirii orei de vară, 70 de ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia vor reveni la ora Greenwich Mean Time (GMT), în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1.
Potrivit wikipedia.ro, în România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. Referitor la acest aspect, regina Maria nota în jurnalul său, la 5/18 iulie 1917:
De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială.
Acest mecanism de schimbare a orei în România a fost suspendat și readoptat de mai multe ori. Ulterior practica trecerii la ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. Schimbarea nu este simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.
Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă
Trebuie să avem mare grijă pentru că această schimbare aduce modificări ale somnului. De asemenea, ne putem confrunta cu astenie, irascibilitate, stări de anxietate, vertij, tulburări de concetrare sau modificarea apetitului.
Totodată, nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap, pentru că trecerea de la ora de vară la cea de iarnă, modifică rutina.
Discussion about this post