MILAN, 19 octombrie (Reuters Breakingviews) – Uniunea Europeană se străduiește să facă gazul mai accesibil. După ce au plătit cu vârf și îndesat pentru refacerea rezervelor de urgență, liderii UE vor analiza joi și vineri dacă să introducă plafoane flexibile de preț, achiziții de club și chiar un nou punct de referință pentru tranzacționare, în încercarea de a reduce prețurile la energie. Este puțin probabil ca astfel de măsuri să facă o mare diferență. Cheia va fi reducerea cererii.
Timp de un an, Europa s-a luptat cu prețuri neobișnuit de ridicate. În deceniul precedent, contractele pe o lună de la Title Transfer Facility (TTF), principalul centru de tranzacționare din Europa, au depășit rareori 30 de euro pe megawatt oră (MWh). Acest lucru a început să se schimbe în toamna anului trecut, când producția de gaze nu a putut ține pasul cu revenirea economică robustă a blocului după pandemie. Decizia UE de a reduce achizițiile de la furnizorul numărul unu, Rusia, după invazia din Ucraina, a declanșat o cursă nebună pentru a cumpăra combustibilul din alte părți, ridicând prețurile până la 300 de euro pe MWh în august.
Nivelurile abrupte ale tranzacțiilor cu gaz, care determină și creșterea costurilor cu energia electrică, sunt nesustenabile. Țări precum Ungaria, Republica Cehă și România s-ar putea confrunta în 2023 cu o factură la energie electrică echivalentă cu aproximativ 15% din PIB, potrivit analiștilor din industrie ICIS. Dar găsirea unei soluții este dificilă.
Întrerupătoarele de circuit propuse pentru mișcările bruște ale prețurilor ar putea preveni oscilațiile zilnice de peste 5%, dar nu ar modifica direcția generală. Un plafon sau un coridor temporar pentru tranzacțiile TTF ar putea opri excesele de tip august, dar prețul ar fi în continuare mult mai mare decât media ultimului deceniu. Având în vedere că multe contracte pe termen lung sunt legate de TTF, această opțiune ar putea declanșa litigii. Achizițiile de tip „club”, cum ar fi cele pe care UE le-a folosit pentru a cumpăra vaccinurile Covid-19, ar putea să nu-i convingă pe vânzători să ofere o reducere majoră atât timp cât cererea rămâne ridicată. Introducerea unui indice de referință european separat pentru gazele naturale lichefiate, care poate avea un discount față de TTF, ar face diferența doar dacă actorii din industrie sunt dispuși să îl folosească.
Singurul lucru care pare să funcționeze este reducerea cererii. Contractele TTF pe o lună au început să scadă odată ce națiunile europene au încetinit achizițiile pentru a-și reface instalațiile de stocare de urgență, care sunt acum pline în proporție de 92%. O toamnă neobișnuit de blândă a redus, de asemenea, nevoia de încălzire, ceea ce a dus la scăderea prețurilor la minimul ultimelor patru luni de 118 euro pe MWh .
Având în vedere că producătorii de gaze din afara Rusiei pompează deja la capacitate maximă, Europa nu poate face prea multe pentru a stimula oferta. Învățarea de a economisi energie acasă și eficientizarea companiilor ar putea fi singura modalitate de a menține prețurile la gaze la un nivel scăzut.
Discussion about this post