Scafandrii militari români se antrenează începând de astăzi în cel mai performant Sistem de Scufundare Simulată din Europa. Acesta a fost achiziționat printr-un program cu finanțare europeană, iar costurile se ridică la 10 milioane de euro. Sistemul are un diametru mult mai mare decât cel folosit până acum de Forțele Navale și permite scafandrilor să simuleze o scufundare de până la 300 de metri adâncime.
Sistemul de scufundare simulată este cel mai modern din Europa și este parte integrantă a Laboratorului Hiperbar din cadrul Centrului De Scafandrii. Aici, scafandrii militari se antrenează și simulează scufundări de până la 300 de metri. Au la dispoziție un bazin cu o adâncime de cinci metri, iar simularea unei adâncimi de 300 de metri se face cu ajutorul presiunii. Presurizarea se face de o echipă aflată la suprafață, care introduce printr-un furtun un amestec de heliu-oxigen.
„Pentru 75 m, amestecul nu va ma fi aer ci unul sintetic heliu si oxygen cu presiuni controlate ale oxigenului. Presurizarea se face de echipa de suprafață prin aceste fane de izolare. Ca să ajungem la 75 m, presurizăm în interior până la 7 bari. Apoi pătrund scafandrii în apă iar pe fundul simulatorului avem adâncime de 75 m”, a declarat Emil Avram , șef birou exploatare hierbară.
Sistemul mai are în componență două barocamere de șase și patru locuri, care întregesc un ansamblu de scufundare simulată și un ansamblu de scufundare în saturație. În cazul scufundărilor în saturație, scafandrii petrec în acest sistem până la 28 de zile. Echipa de suprafață se îngrijește de toți parametrii printr-un sistem automatizat.
„Un simulator nou din toate punctele de vedere ca și dimensiuni. Diametrul e mai mare, adâncimea a crescut de la 3 la 5 metri iar simularea e până la 300 m. Scufundarea se face cu amestec heliu-oxigen.+ Totul este schimbat. Gazul respirator, heliu duce la deformarea vocii. Adâncimea creează schimbări fiziologice și metabolice. Trebuie coordonate bine mișcarea și echilibru ca să poată să lucreze subacvatic pe fundul mării”, a mai spus Emil Avram.
Scafandrii pot să stea în scufundare până la șase ore. În cazul scafandrilor de mare adâncime, dotarea cu un astfel de sistem era mai mult decât necesară, mai ales că lucrul în mediul subacvatic este foarte periculos și oricând pot apărea accidente.
„Am înlocuit tot ce înseamnă tehnică de scufundare și avem cel mai modern sistem din Europa. Avem o automatizare de sută la sută a proceselor hiperbare. Controlul și comanda au fost dublate. Avem elemente unice pentru scufundare, precum barocamera mobilă de transfer periodic, care ne ajută să transferăm un scafandru dintr-un accident subacvatic”, afirmă cpt. cdor. Munteanu Cristian, șef Lab Hiperbar Central 39 Scafandri.
„Era primordial să avem un astfel de sistem, pentru că trebuie să ținem pasul cu tot ce este nou în această lume a scafandreriei”, a spus maistrul Dumitru Sârbu, instructor de mare adâncime.
Centrul 39 Scafandri este o unitate de elită a Forțelor Navale Române, iar scenariile la care pot să răspundă militarii de aici sunt dintre cele mai diverse, de la intervenții subacvatice, operații militare, acțiuni de menținere a păcii şi umanitare, misiuni de prevenire şi combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive.
Discussion about this post