Dobrogea, ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră, are o bogată și îndelungată istorie, din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. Povestea zilei de 23 noiembrie 1878, Ziua Constanței Românești, reprezintă data la care Armata Română intră în orașul Kiustenge și îl preia administrativ. Prin urmare, astăzi se împlinesc 144 de ani de când orașul Constanța se află sub conducere românească, iar cu această ocazie au fost organizate câteva evenimente emblematice.
„Pregătirile pentru unirea Dobrogei cu România au început în octombrie 1878, când a fost promulgată și Legea pentru Unirea Dobrogei cu România. În ziua de 10 noiembrie 1878, Domnitorul Carol I a prezidat întrunirea Consiliului de Miniștri, unde au fost stabilite normele pentru luarea în stăpânire a Dobrogei. În ziua de 13 noiembrie 1878, Principele Carol și prim-ministrul Ion C. Brătianu au stabilit ultimele dispoziții pentru intrarea armatei române în Dobrogea. Împreună cu ministrul de Externe, Mihail Kogălniceanu, Principele Carol a elaborat o „Proclamație către dobrogeni” și un „Înalt ordin de zi către armată”, documente în care prezintă principiile și modul de unire a Dobrogei cu România.”
a relatat cercetător științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC
„Prin urmare, ziua de 14 noiembrie 1878 reprezintă data la care administrația și trupele românești au traversat Dunărea și au debarcat în Dobrogea, iar ziua de 23 noiembrie este ziua în care armata și administrația au ajuns la Constanța.”
a mai transmis cercetătorul științific
Cu prilejul împlinirii a 144 de administrație românească a orașului, va fi organizată o reconstituirea simbolică a unui moment istoric, unul ce a determinat construirea Centrului Vechi pe care îl vedem astăzi, în Constanța anului 2022. La ora 14:00 se va pleca de la Lupoaică, sub forma unei procesiuni cu participarea reenactorilor din cadrul Asociației Culturale Tomis în uniforme de dorobanți și un ofițer călare, spahii otomani și reprezentanți ai etniilor dobrogene în costume tradiționale.
De asemenea, vor fi susținute evocări documentar-istorice susținute de Dr. Costin Scurtu și Dr. Sorin Marcel Colesniuc, la ora 15:30, urmând să fie dezvelită o placă omagială Mihail Coiciu în strada Arhiepiscopiei nr.19.
La ora 16:00, publicul constănțean este invitat la vernisajul expoziției „Kiustenge 1878 – Constanța 2022”, la sediul ArtAntik Gallery.
Discussion about this post