Vești bune pentru turiști! Anul viitor, când vor veni în vacanță la mare, vor găsi nu doar plaje mai late, ci și mai curate.
Potrivit ultimelor monitorizări realizate de voluntarii de mediu, anul acesta s-au înregistrat cu aproximativ 4.000 de deșeuri mai puțin față de perioada similară a anului trecut!
„Este adevărat că și porțiunile de plajă au fost mai puține, în această sesiune am monitorizat cu aproximativ 4.000 de m2 mai puțin decât în sesiunile anterioare, dar chiar și în aceste condiții, numărul de deșeuri tot este mai mic. Sectorul din Eforie este cel care nu a fost monitorizat, din cauza lucrărilor de înnisipare care se efectuau în aceeași perioadă”, a declarat Angelica Paiu, manager proiect în cadrul ONG Mare Nostrum.
Per total, în această sesiune, au fost identificate 13.876 deșeuri din material.
Polimeric artificial, cauciuc, material textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică și metal. Cantitatea de deșeuri înregistrată în această perioadă este cu 4.000 de elemente mai mică decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut (17.853).
Și de această dată, paiele și bețele de amestecat se află în topul tipurilor de deșeuri identificate, fiind folosite foarte des de toți cei care ajung la plajă. Numărul de astfel de elemente identificate este de 383, din totalul de elemente de 13.786.
„O variantă foarte simplă de a scădea acest număr este ca turiștii și constănțenii să renunțe la paiele din plastic, adică să nu le mai solicite la bar și să le înlocuiască cu varianta de paie de bambus sau metal, pe care le pot igieniza foarte ușor și care ocupă foarte puțin loc în geanta de plajă. Aceste paie sunt și mai sigure pentru sănătate”, a adăugat Angelica Paiu, manager de proiect.
Plaja din Năvodari a fost din păcate cea mai murdară cu 4.089 deșeuri identificate, urmat de sectorul din Saturn (3.474) și de Mamaia Nord (3.315). De altfel, aceste zone ocupă preponderent un loc în top 3 cele mai murdare porțiuni de plajă la monitorizările efectuate în ultimii ani.
„Sunt mulți operatori care își administrează porțiunile de plajă cât pot de bine, însă nu pot face față numărului mare de deșeuri pe care persoanele care merg la plajă le lasă în urmă. Responsabilitatea este de ambele părți. Nu putem să ne uităm mereu la operatorii de plajă și să îi arătăm cu degetul, când noi aruncăm mucurile de țigară unde nimerim și săpăm gropi în nisip pentru a adună deșeurile”, a precizat managerul de proiect.
Discussion about this post