Consiliul Județean Constanța caută finanțare pentru punerea în valoare a Bisericuțelor de Cretă de la Murfatlar. După 65 de ani de la descoperirea Ansamblului Rupestru și 50 de ani de la ultima încercare de a-l restaura, autoritățile județene au obținut, în sfârșit, toate avizele necesare și pare că au un plan clar pentru conservarea și punerea lui în valoare a bisericuțelor și chiliilor din cretă. Sunt aproximativ 3 mii de metri pătrați care trebuie restaurați cu multă grijă și migală și neapărat cu respectarea structurii inițiale.
„Am cerut echipei de proiectare și echipei noastre de la Consiliul Județean să fim riguroși pentru ca acest proiect să cuprindă toate fazele de la stabilizare și până la protecția lui.”
Mihai Lupu, președinte CJ Constanta
Documentația tehnico – economică aferentă studiului de fezabilitate, în valoare de 300 de mii de euro, a fost deja finalizată și recepționată, la fel și documentația de avizare a lucrărilor. Autoritățile au și proiectul tehnic al construcției, dar și detalii despre execuție. După restaurare, bisericuțele de cretă vor putea fi vizitate doar pe pasarele, iar accesul publicului în anumite încăperi nu va fi permis. În schimb, în exteriorul Ansamblului va fi instalat un ecran digital care va prezenta cu lux de amănunte interiorul.
„Vizitarea se va face doar pe pasarele. Accesul în încăperi nu este posibil. Parapetul este foarte sensibil și poate fi afectat. Spațiul nu este prea mare și în vecinătatea fiecărei încăperi va fi un ecran digital, cu VR. Avem toate avizele așteptăm autorizația de construcție.”
Daniel Hoinărescu, arhitect
Proiectul „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar” va fi depus pentru finanțare din bugetul multianual al UE 2021 – 2027. Dacă autoritățile primesc banii, restaurarea Ansamblului Rupestru nu ar trebui să dureze mai mult de cinci ani. Chiliile și cele 6 biserici săpate în pereții de cretă, lângă cariera antică de la Murfatlar datează de la sfârșitul secolului X. Ele au fost descoperite întâmplător, în timpul unor lucrări de extindere a zonelor de exploatare a cretei.
„Încheiem un capitol important din existența acestui monument. De mai bine de un an instituția noastră a lucrat la atribuirea acestui proiect. Este un contract complet de proiectare acum, inclusiv partea de studiu de fezabilitate și documentație de avizare a lucrărilor. Vorbim de un monument de clasa A și anume merita să fie restaurat, consolidat și pus în valoare. A fost totul posibil cu o finanțare europeană. De 50 de ani nu s-a făcut nimic la acest Ansamblu și în prezent suntem în situația în care este în pericol și trebuie să intervenim urgent.”
Petre Enciu, vicedpreședinte CJ Constanța
Discussion about this post