Monumentul istoric Termele Romane, din Constanța, iese ușor, ușor la iveală. O echipă din cadrul serviciului de spații verzi și una formată din asistați social au ecologizat ieri zona în prezența unui arheolog, iar în perioada următoare vor avea loc acțiuni similare și la alte monumente istorice lăsate în paragină.
Termele romane sau fostele băi publice ale Tomisului prezintă importanță arheologică și datează din sec. III-VI. d. Chr.
Funcționalitatea monumentului a fost determinată pe baza unei inscripții în limba greacă în care se menționa faptul că pe acest loc se aflau băile publice. Lucrările arheologice au scos la suprafață o foarte mică parte din întregului edificiu, care îndeplinea funcția de „Lentiarion – vestiar”.
Încălzirea edificiului se făcea prin pardoseală, prin intermediul unor tuburi de ceramică ce aduceau aerul cald de la un sistem de încălzire subteran (hypocaust).
La sfârșitul lunii septembrie, Termele Romane, poarta mare a cetății Tomis, locuirea citadină și zidul de incintă au intrat în domeniul public al municipiului Constanța, după ce zeci de ani au stat în paragină deoarece nu aveau proprietar.
Discussion about this post