Luna decembrie, cea mai așteptată dintre toate, atât de către cei mici cât și de cei mari, aduce bucurie tuturor. Sărbătorile din această perioadă a anului reunesc familiile și pe toți cei dragi la un loc, ceea ce oferă tuturor un sentiment plăcut, de iubire și liniște sufletească.
Prima sărbătoare din decembrie mult așteptată de cei mici este Sfântul Nicolae. În această seară prichindeii lustruiesc de zor ghetuțele pentru a le pregăti așa cum se cuvine pentru Moș Nicolae care le va umple cu cadouri, sau în cel mai rău caz cu nuiele.
Legenda lui Moș Nicolae
Pe data de 6 decembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.
Sfântul Nicolae, cunoscut ca fiind un om foarte religios, este des alăturat apostolilor lui Iisus Hristos, și se spune că acesta ar fi primit de la Dumnezeu darul de a face minuni.
În popor sunt multe legende care vorbesc despre faptele lui Nicolae după ce acesta a ajuns preot. Se pare că el ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite, mai exact acesta a lăsat câte un săculeţ plin cu aur la poarta casei fetelor, astfel încât fiecare dintre ele să aibă o zestre. Când a venit rândul ultimei fete, tatăl ei a vrut să vadă cine le aducea săculeţele cu aur şi a stat pe pază într-o noapte. Atunci, Nicolae a lăsat săculeţul pe hornul casei, într-o şosetă care era pusă la uscat şi astfel a apărut tradiţia cadourilor puse în pantofi.
De asemenea, Sfântul Nicolae a venit şi în ajutorul marinarilor şi călătorilor, astfel, legenda spune că într-o zi el se întorcea acasă pe mare, venind de la Ierusalim și s-a pornit o furtună puternică. Nicolae s-a rugat la Dumnezeu, iar atunci furtuna s-a oprit brusc. Marinarii de pe acea corabie au considerat aceasta o minune, iar de atunci Sfântul Nicolae este şi protectorul marinarilor şi călătorilor.
Discussion about this post