Iisus nu poate fi pus pe sticla de suc sau pe sacoșa de la supermarket. Din acest motiv, de ziua Lui, îl vedem mai puțin pe El și pe Moș Crăciun, mai mult. Bătrânelul comercial cu chip blând, zâmbet cald, costum roșu și sanie magică trasă de reni este atât de inteligent gândit ca marketing încăt poate să-ți vândă, prin propria imagine, un produs chiar mai slab calitativ.
Și scăderea calității umane ajută la acest fenomen. În momentul în care rostim cuvântul Crăciun, în mintea noastră apare în multe cazuri o imagine cu mâncare multă, cu Moș Crăciun, cu beculețe și în cel mai rău caz, Mariah Carey. Asta pentru că în mod sistematic, prin reclame, filme și desene animate, Iisus a fost scos din propria sa sărbătoare.
Ce să vinzi cu Iisus? Pe ce produse ai putea să-l pui pe Cel care ne-a învățat că tot ce e material e trecător ? Ce afaceri să faci cu Iisus, ca imagine, când El te sfătuiește să dai toată averea ta săracilor și apoi să-L urmezi, pentru adevărata comoară fără de sfârșit, din Cer?
Iisus Hristos, nașterea și sacrificiul pentru noi.
Bun, deci cu El nu facem treabă, și-au spus afaceriștii, așa că hai cu Moș Crăciun! Da, dar și pe el au fost nevoiți să-l re-branduiască. De ce? Pentru că adevăratul Moș Crăciun era un mare creștin, un om care îl urma fix pe Cel care azi îl alungăm din propria-i sărbătoare.
Adevăratul Moș Crăciun
Moș Crăciun este inspirat de fapt Moș Nicolae, celebrat la data de 6 decembrie.
Sfântul Nicolae din Mira a fost episcop creștin al provinciei Licia din Anatolia bizantină, în secolul al IV-lea. Sfântul împărțea cadouri semenilor săi săraci, exact așa cum trebuie, fără să se laude, fără să-l știe cineva.
Datorită lui, trei fete au fost salvate de la o viață în sclavie, în traficul de carne vie din acele vremuri.
Aici este în principal vorba despre un om sărac, care pierzându-și mintea și conștiința era aproape să-și trimită cele trei fiice să devină prostituate.
Aflând despre drama familiei, sfântul a mers la fereastra oamenilor sărmani și le-a aruncat punguțe cu galbeni, pe geam. Tatăl a găsit banii, i-a mulțumit Lui Dumnezeu și s-a lepădat de ideea neagră de a-și transforma fetele în prostituate.
O brad frumos, de ce din pădure noi te-am scos?
Până și oamenii din Evul Mediu aveau mai multă minte ca noi. Aceștia nu tăiau brazii din pădure ca să le moară în cocioabele lor. În schimb împodobeau arborii de afară, în ajunul Crăciunului.
În anumite zone, oamenii puneau mere în pomi, ca simbol al păcatului originar împărțit între Adam și Eva.
Mărul era semnul fructului pomului cunoașterii, căderea omului în păcat și eliberarea din păcat prin sacrificiul Fiului Lui Dumnezeu.
În concluzie, 25 decembrie este Nașterea Domnului, pentru care trei magi, trei regi din trei părți diferite ale lumii, cu credințe diferite, au pornit la drum ca să-L descopere.
Moș Crăciun era un creștin, împodobit acum de capitalism până la schimbarea formei sale, iar bradul e închinat sărbătorii Crăciunului doar dacă e lăsat acolo unde a crescut, în natură, creația liberă a Lui Dumnezeu.
Discussion about this post