Medicii trag un semnal de alarmă când vine vorba de mesele îmbelșugate de Crăciun. Este valabil avertismentul pentru toată lumea, dar în special pentru cei care au ținut post o perioadă îndelungată.
După 6 săptămâni de post, mulți creștini pot întâmpina probleme de sănătate dacă nu au grijă de modul în care să se adapteze la mesele îmbelșugate și dacă nu știu să dozeze cantitățile de alimente pe care le cosnumă.
Mâncarea preparată pentru masa de Crăciun, prăjiturile, dar și băuturile alcoolice nelipsite de la petrecerile de sărbători pot conduce la toxinfecții alimentare.
Atât medicii cât și nutriționiștii le recomandă oamenilor ca trecerea de la post la mesele de îmbelșugate să se facă lin, pe parcursul a cel puțin două zile. Specialiștii subliniază faptul că acest lucru se poate face dacă consumăm la o masă 60% preparate vegetale și 40% mâncare „de dulce”. Astfel, lângă friptura de porc cel mai bine va sta o salată mare. De asemenea, primul lucru mâncat în ziua de Crăciun după un post îndelungat ar trebui să fie reprezentat tot de o masă vegetală, astfel, deschizându-se digestia cu un aliment ușor.
Nutriționiștii le recomandă celor ce au ținut post să consume la a doua masă o supă sau o ciorbă nu foarte fierbinte. Una din cele mai importante și ușor de respectat reguli pentru prevenirea stărilor de rău în urma meselor îmbelșugate ar fi ca nicio mâncare consumată să nu fie prea fierbinte sau prea rece.
O altă regulă care ne ține departe de Unitatea de Primiri Urgențe ar fi faptul că la o masă să nu consumăm mai mult de două feluri de mâncare.
Ca de fiecare dată, medicii atrag atenția și asupra consumului de băuturi alcoolice, care trebuie făcut cu moderație, și dacă se doresc a fi băute, recomandat ar fi să se consume combinate cu sucuri naturale.
O altă recomandare din partea specialiștilor este aceea de a avea grijă ca între mese să existe o pauză binemeritată pentru ca mâncarea să poată fi digerată în voie. Iar consumul alimentelor să fie unul lent, nu pe „fugă”.
Discussion about this post