Pentru cei care încă mai credeau că încălzirea globală e doar o poveste de dezbătut la mese foarte întinse între șefi de comitete și comiții, ianuarie – așa-zis-ul Gerar în popor – ne aduce sub nas temperaturi de primăvară și doboară recorduri.
În primele două zile ale anului, au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi de când se fac măsurători – 18-20 de grade în zona de munte. Zăpadă e doar artificială pe ici, pe colo, iar în aceste condiții vacanțele par mai nimerite la mare în această perioadă, decât la munte.
Nu de alta, dar în stațiunile de pe Valea Prahovei, mulți chiar și-au anulat sejururile de la sfârșit de decembrie în speranță că începutul lui 2023 va fi cu decorul clasic, alb. Dar, până și la Bâlea Lac au fost înregistrate în 2 ianuarie 8,3 grade Celsius. La cum arată prognoza meteorologilor pentru luna aceasta, este posibil ca singura care ne va aminti că e iarnă să fie… data din calendar.
Nu de alta, dar de Crăciun, în unele curți apăruseră ghioceii…
Până și Alpii, mereu ninși în această perioadă, au rămas fară zăpadă și în multe zone tronează… iarba verde. Săptămână trecută, în stațiunile montane din Alpii francezi, termometrele arătau peste 10 grade Celsius.
Potrivit site-ului oficial al Uniunii Europene, 2011-2020 a fost cel mai cald deceniu înregistrat vreodată. În 2019, temperatura medie globală depășise cu 1,1 grade Celsius nivelurile preindustriale. O creștere cu 2 grade Celsius a temperaturii față de perioada preindustrială este asociată unui impact negativ grav asupra naturii și a sănătății și bunăstării umane. Din acest motiv, comunitatea internațională a recunoscut necesitatea de a menține încălzirea cu mult sub 2 grade Celsius și de a continua eforturile de a o limita la 1,5 grade Celsius.
Discussion about this post