Începutul de an aduce o serie de modificări fiscale. Una dintre ele: impozitarea bacșișului. În acest fel, statul va putea controla aceste venituri pe care ospătarii, barmanii ori bucătarii le au, pe lângă salariu.
În acest moment, nu toate restaurantele au reușit să aplice măsura imediat ce a intrat în vigoare. Mai mult, softurile caselor de marcat nu au putut fi actualizate chiar atât de repede.
Unii operatori economici spun că această reglementare nu este o soluție pentru a opri evaziunea fiscală. Totuși, partea bună este că de acum se va putea lăsa bacșiș și la plata cu cardul.
,,E o soluție bună dar nu cred că evaziunea fiscală se va rezolva o dată cu impozitarea bacșișului. Unii comercianți ar putea ocoli cumva, în cazul plăților cash. În cazul cardurilor e clar că se va pune pe factură. Pe mine încă nu m-a somat nimeni, nu am primit nicio înștiințare, când mi se va spune mă voi conforma.” A transmis, pentru Observator Constanța, Cosmin Dima, managerul unui local din oraș.
Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal. Clientul poate bifa cât dorește să lase, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Totuși, unii clienți nu văd această măsură cu ochi buni.
,,Bacșișul îl las ospătarului, pentru servire. Ce legătură are statul cu asta? Este dreptul meu să las cât vreau!” a spus un client.
Potrivit legii, sunt obligate sa fiscalizeze bacșisurile doar restaurantele, barurile și cafenelele. În cazul celorlalte servicii cum ar fi saloanele de infrumusețare, taximetria și hotelurile, momentan este doar o recomandare.
Nimeni nu poate impune clienților să lase bacșiș, dacă aceștia nu doresc. Potrivit noilor reguli, cei care încasează bacșiș, dar nu îl trec pe bonul fiscal, riscă amenzi de până la 4.000 de lei.
Discussion about this post