Anul 2022 a fost unul marcat de necesitatea gestionării simultane a cadrului şi mecanismelor aferente politicii de coeziune alocate României pentru perioada de programare 2021–2027, a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar și a programelor finanţate prin fondurile europene structurale şi de investiţii 2014–2020. Vă prezentăm bilanțul celor mai importante realizări ale anului trecut, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Primii ani de implementare a PNRR, sfârșitul anului 2021, anul 2022 și începutul anului 2023, înseamnă pentru România îndeplinirea unui total de 151 de ținte și jaloane și depunerea primelor 3 cereri de plată care vor debloca un total de 11,88 de miliarde euro.
Rata de absorbție a crescut de la 50% la 71%
Până în acest moment, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (POAD) se situează la aproximativ 25,9 miliarde euro (5,4 miliarde euro în 2022), ceea ce reprezintă 71% rată de absorbție din alocarea UE aferentă acestor programe. În urmă cu aproximativ un an, rata de absorbție era de 50%.
În anul 2022, s‑au semnat 2.171 contracte de finanțare, în valoare totală de aprox. 3,6 miliarde euro.
Măsuri în valoare de peste 1 miliard de euro pentru investiții în eficiență energetică pentru autoritățile locale și mediul de afaceri
MIPE a alocat peste 1 miliard de euro pentru măsuri de eficiență energetică și producție de energie din surse regenerabile la nivelul IMM-urilor și întreprinderilor mari, pentru consum propriu și pentru APL-uri, atât pentru consum propriu, cât și pentru comercializare, precum și pentru operatorii regionali din sectorul de apă și apă uzată.
Ajustarea prețurilor la proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile
În contextul creșterii prețurilor la materialele de construcții și la utilitățile publice, această măsură vine în sprijinul proiectelor de infrastructură de transport, proiectelor de reţele de apă şi canalizare, proiectelor de deşeuri şi proiectele cu finanţare din POR, adică 7.000 de şantiere, cu o valoare a contractelor de finanţare de peste 13 miliarde de euro.
Sprijin pentru persoanele vulnerabile
2,5 milioane de români vulnerabili primesc 1.000 de lei pentru alimente și mese calde prin Programul ”Sprijin pentru România”
Prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate se acordă sprijin material pe baza tichetului social pe suport electronic cu o valoare nominală de 250 lei / 2 luni, destinat exclusiv achiziționării produselor alimentare și meselor calde. Proiectul se va implementa până la data de 31.12.2023, valoarea totală eligibilă a alocării financiare fiind de 57.730.000,00 euro.
În luna decembrie, MIPE a virat tranșa a IV‑a de 250 lei, pentru aprox 2,4 milioane de beneficiari.
Pachete cu alimente de bază pentru 1,18 milioane persoane vulnerabile
Toți cei 1.188.852 beneficiari au primit două pachete de 24 kg cu produse alimentare de bază reprezentând tranșele IV și V de alimente acordate prin proiectul demarat în 2020 și finanțat prin POAD. Pachetele conțin 12 alimente de bază (38 de unități) și provin de la producători din România, cea de‑a VI‑a tranșă urmând a fi distribuită în primăvara anului viitor.
Proiectul are un buget total de 235 milioane euro și presupune livrarea a 7.133.112 pachete de câte 24 kg.
Românii vulnerabili vor primi sprijin în valoare de 1.400 lei pentru plata facturilor la energie
S‑au efectuat demersurile legale pentru ca românii vulnerabili să fie sprijiniți din 2023 pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe:
360.000 de copii au primit sprijin pentru îmbrăcăminte și rechizite
Pentru contracararea scăderii generale a standardului de viaţă și a apariţiei unor grupuri sociale vulnerabile, MIPE continuă să implementeze măsuri care să preîntâmpine şi să compenseze efectele sociale destructive, cauzate de contextul macroeconomic, asupra grupurilor aflate în situație de risc.
În acest sens, pentru anul școlar 2022–2023 aproximativ 360.000 de preșcolari și elevi eligibili au primit ajutorul de 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte.
Este important de precizat că pentru anul școlar 2022–2023 primesc ajutor pentru rechizite și îmbrăcăminte 405.000 preșcolari și elevi, față de 245.000 beneficiari în anul școlar precedent.
Tichete sociale pe suport electronic pentru 15.000 de mame cu nou-născuți
MIPE a creat cadrul legal pentru ca, Prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, să se finanțeze acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți, în valoare nominală de 2000 de lei, celor mai dezavantajate mame, inclusiv mamelor cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
15.000 de cupluri mamă – nou-născut, provenite din medii dezavantajate din punct de vedere socio-economic, vor beneficia de sprijin material pe baza tichetelor sociale pe suport electronic.
Măsuri pentru creșterea ocupării în rândul persoanelor vulnerabile
- 7 milioane de euro pentru subvenționarea locurilor de muncă pentru tinerii NEET. Apelul de proiecte ”Măsuri pentru tinerii NEET II- Subvenționarea locurilor de muncă” derulat prin Programul Operațional Capital Uman sprijină acțiunile de subvenţionare a locurilor de muncă pentru încadrarea în muncă a unui număr de 972 de şomeri tineri cu vârsta cuprinsă vârsta între 16 şi 29 ani, cu accent pe cei din mediul rural şi pe cei aparţinând minorităţii roma.
- 60 de milioane de euro pentru formare profesională în meserii de bază. Prin apelul de proiecte ”Stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri și persoane inactive, persoane de etnie Romă, persoane din mediul rural” derulat prin POCU sunt susținute acțiunile de subvenţionare a locurilor de muncă pentru încadrarea în muncă a unui număr de 8.444 de persoane. De asemenea, peste 22.000 de persoane din aceeași categorie vor beneficia de sprijin prin furnizarea de servicii specializate pentru stimularea ocupării ca urmare a lansării apelului de proiecte ”Îmbunătățirea nivelului de competențe profesionale și creșterea gradului de ocupare a șomerilor și persoanelor inactive în corelare cu nevoile pieței muncii”.
Investiții în infrastructura de apă și apă uzată
Ca urmare a accelerării procesului de pregătire, începând cu data de 01.04.2022 au fost aprobate 13 proiecte de dezvoltare a infrastructurii de apă/apă uzată cu o valoare totală cumulată de circa 2 miliarde EUR şi o valoare eligibilă de 1,5 miliarde EUR, după cum urmează:
- 6 proiecte etapizate (Braşov, Călăraşi-Ialomiţa, Euro Apavol, Tulcea, Vaslui,Vâlcea) – etapa I POIM, etapa a II‑a urmând să fie finanțată din PDD
- 4 proiecte semnate în baza prevederilor OUG 109/2022: Caraş-Severin, Hunedoara, Matca – Galati, Prahova
- 3 proiecte nemajore POIM: Ilfov-Afumati-Ganeasa, Ilfov-Snagov, Valea Nirajului
Discussion about this post