Începutul de an a adus numeroase cazuri de infecții respiratorii. După doi ani de Covid 19, a reapărut gripa, iar mai nou circulă și o combinație între cele două, Flurona. Deși simptomele sunt similare, există câteva particularități care ne pot ajuta să identificăm mai ușor boala pe care am contactat-o. Însă cel mai important este ca, indiferent de simptome, să mergem la medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.
Cum identificăm Flurona
Cum îi spune şi numele, flurona înseamnă flu şi corona, adică două virusuri.
În cazul „flurona”, simptomatologia este mult mai zgomotoasă, pentru că este o însumare a simptomelor de gripă și de COVID. În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, şi care este accentuate. Se caracterizează prin stare generală brusc alterată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, senzaţia că am fost bătut pe care toţi o ştim dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale.
Mult mai important este faptul că evoluţia poate să fie imprevizibilă. Riscul de a avea complicaţii creşte în momentul în care le am pe amândouă. Cele mai predispose sunt persoanele din categoriile vulnerabile, adică cei care au peste 65 de ani, mai ales dacă au şi boli cronice, persoanele supraponderale şi, de asemenea, o atenţie sporită ar trebui să fie pentru cei mici, care au un risc de a face complicaţii.
Medicul recomandă testele rapide care se găsesc în farmacii. Dacă dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi eventual tratament în spital, spune el. Tratamentul se aplică pentru ambele infecţii prezente, fiind vorba despre două antivirale – unul pentru gripă, altul pentru COVID, dar şi despre alte tratamente precum corticoterapia.
Cum identificăm gripa?
Gripa este o afecțiune incredibil de contagioasă, produsă de două tipuri de virusuri: virusul gripal A și virusul gripal B. Aceasta se manifestă preponderent în sezonul rece, când apar epidemii de gripă, datorită răspândirii comunitare exponențiale.
Gripa se instalează brusc și apar dureri musculare, febră, frisoane, lăcrimarea ochilor, tuse seacă, durere în gât și congestie nazală. Uneori, aceste simptome vin însoțite și de vărsături.
În momentul în care apar primele simptome specifice gripei, pacientul trebuie să stea acasă și să ia legătura cu medicul de familie, pentru administrarea unui tratament corespunzător. Atâta vreme cât pacientul strănută și tușește, este recomandat să rămână acasă, izolat.
Netratată corespunzător, gripa poate duce la diferite complicații respiratorii, unele dintre ele foarte grave, mai ales pentru categoriile principale de risc: copii, bătrâni și pacienți cu afecțiuni medicale pre-existente.
Cum identificăm Covid-19?
Infecția cu noul coronavirus poate fi ușor confundată cu gripa sezonieră. Simptomele sunt incredibil de asemănătoare, diferența fiind faptul că gripa sezonieră este produsă de virusul gripal A sau virusul gripal B, iar COVID-19 este produsă de infecția cu SARS CoV-2.
Are tot un debut brusc al simptomelor, evoluția fiind extrem de rapidă. Tusea seacă, durerile în gât, febra și frisoanele sunt printre primele simptome manifestate, alături de diaree și vărsături, în unele cazuri. Dificultatea la respirație apare brusc, odată cu eventualele dureri în piept. Febra este mai mică decât în cazul gripei, iar foarte mulți pacienți au semnalat lipsa gustului și a mirosului.
Cum identificăm răceala?
Răceala debutează treptat, la 1-3 zile de la contactul cu virusul. Primele simptome pe care le poți resimți sunt acelea de oboseală, durere în gât și congestie nazală. Strănutul și tusea sunt și ele prezente, mai puțin febra, deloc caracteristică unei răceli. De altfel, lipsa febrei este un prim simptom care poate face diferența și te poate ajuta să afli ce ai, înainte de a contacta medicul de familie. Foarte important de ținut minte este și faptul că mucusul nazal își schimbă culoarea de la transparent, alb până la verde.
Simptomele răcelii dispar la interval de 7 zile de la prima manifestare. Răceala este la fel de contagioasă ca gripa, de aceea este foarte important ca dacă ai răcit, să rămâi acasă, pentru a evita infectarea colegilor de muncă sau a celorlalte persoane din jurul tău. Menținerea unei igiene corespunzătoare, odihna suficientă și respectarea tratamentului impus de medicul specialist sunt cele mai bune soluții pentru a trece peste această afecțiune.
Discussion about this post