Marea Neagră pierde din ce în ce mai mulți delfini din cauza pescuitului tot mai intens, a traficului crescut de nave de război, exploziile subacvatice și boli. 203 delfini au eșuat anul trecut numai pe plajele litoralului românesc, iar dacă cifrele continuă să crească, populația de cetacee din Marea Neagră este în real pericol.
Litoralul românesc este monitorizat de organizațiile ecologiste și de specialiștii biologi în cercetări marine. Monitorizările arată că cei mai mulți delfini eșuați prezintă răni provocate de exploziile submarine sau intoxicații cu hidrocarburi, păcură și motorină provenite de la navele militare.
„Înregistrăm cel mai mare număr de eșuări de pe litoralul românesc din ultimii 20 de ani, 203 exemplare pentru anul 2022. Printre cauzele pe care le-am putut determina se numără bolile, apoi avem de-a face cu capturări accidentale în plasele de pescuit. Indicatorii și estimările ajung undeva la 20 de mii de delfini capturați accidental anual la nivelul de bazin”, a declarat Marian Paiu, director executiv al ONG Mare Nostrum.
Toate acestea s-au suprapus cu perioada din an în care delfinii se deplasează în zonele de coastă pentru a se hrăni. Pescarii și ecologiștii marini au găsit, de la începutul anului, de aproape patru ori mai mulți delfini morți decât în anul precedent. Câțiva delfini au fost salvați în ultimul moment, când au ajuns în apele de coastă.
„Am avut șase sesizări în care eu împreună cu cei de la fața locului am reușit să salvăm animalele, și anume ele erau eșuate, dar erau eșuate vii”, a precizat Costin Timofte, activist de mediu.
Conform statisticilor, în Marea Neagră, la ultimul recensământ au fost numărați în jur de 250.000 de delfini, în special afalini, care sunt și cei mai jucăuși. Specialiștii se tem însă că, în ultimele luni, din cauza războiului, mulți dintre ei au murit.
Este foarte grea realizarea unui recensamant al delfinilor și-n general, numărătoarea lor merge pe formule aproximative. De exemplu, dacă se observă șase delfini la suprafață, înseamnă că în adanc sunt de 4 ori mai mulți. Și asta deoarece acesta este formatul unui cârd și nu ies toți la suprafața apei ca să respire, în același timp.
„Marea Neagră este puțin adâncă în zona de Nord și multe din exemplarele moarte sunt aruncate de brizanți pe mal și le vedem. În sud sunt foarte mulți delfini, pește este mai mult, dar acolo apele mai adânci fiind, îi aruncă mai puțin la mal și în consecință puțin dintre delfinii pierduți ajung să fie văzuți. Probabil că undeva la peste zece ori mai multe cazuri de delfini morți raportat la ceea ce vedem ca exemplare eșuate”, a punctat biologul Adrian Bîlbă.
Discussion about this post