Grupul consilierilor locali PSD Constanța a depus, din nou, proiectul BEBE TRUSOU, privind acordarea un sprijin financiar de 2.000 de lei pentru nou-născuții din municipiul Constanța.
„Am depus din nou proiectul BEBE TRUSOU, privind acordarea un sprijin financiar de 2.000 de lei pentru nou-născuții din municipiul Constanța.
Am MAJORAT sprijinul financiar de la 1.500 la 2.000 de lei, pentru ca toate familiile tinere din Constanța să poată accesa produse de calitate pentru nou-născuţi. Am luat această decizie ca urmare a inflației ridicate (prețuri care au explodat) în ultimul an. Sperăm ca de acestă dată actuala administrație PNL-USR va înțelege necesitatea proiectului BEBE TRUSOU”, este mesajul lui Costin Răsăuțeanu, liderul consilierilor PSD Constanța.
Potrivit politicianului, primăria va avea de ales: ori pachet de produse trimis acasă, ori bani pe card. Varianta proiectului depus astăzi presupune primirea sprijinului financiar pe card.
„Proiectul trebuie să fie introdus OBLIGATORIU pe ordinea de zi a ședinței consiliului local! Au trecut mai bine de 18 luni de când am inițiat acest proiect. Tinerii constănțeni au așteptat destul! Să nu uitam că am depus un jurământ in calitatea noastră de aleși locali: «Să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru BINELE locuitorilor municipiului Constanța.’» Nu vom ceda. Important este ca nou-născuții să beneficieze cât mai repede de aceste produse”, a mai transmis Costin Răsăuțeanu.
Potrivit referatului de aprobare a proiectului, acordarea sprijinului financiar de 2.000 de lei pentru nou-născuți este o măsură socială ce va reprezenta un real ajutor pentru familiile tinere din municipiul Constanţa și o modalitate de revitalizare a populației municipale pe termen mediu și lung.
„Am stabilit această sumă având în vedere studiul de piață realizat recent de către Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu Rusescu, care a estimat valoarea de 2.000 de lei ca fiind necesară articolelor esențiale pentru nou-născuți.
Aşa cum bine ştim, cheltuielile necesare pentru satisfacerea nevoilor nou-născuţilor sunt foarte ridicate, iar cota alocată acestora, din totalul veniturilor unei familii, este din ce în ce mai scăzută ca urmare a inflaţiei foarte ridicate din ultimul an (de peste 15%).
Femeile sunt cele mai vulnerabile pe piaţa forței de muncă (piaţă afectată de criza provocată de pandemie şi de criza energetică), prezenţa lor fiind majoritară în sectoarele și ocupațiile mai slab remunerate, precum și în munca cu fracțiune de normă. Cele două crize recente au adâncit inechitățile, copiii vulnerabili devenind și mai vulnerabili.
Autoritățile locale şi regionale se află în prima linie a gestionării crizelor, fiind responsabile de aspectele critice legate de măsurile restrictive, asistența medicală şi serviciile sociale. Administraţia locală trebuie să fie un partener real în ceea ce priveşte procesul de îmbunătăţire a serviciilor oferite pentru cetăţeni.
Ajutoarele de protecție socială sunt esențiale pentru a stimula creşterea natalităţii, iar finanțarea acestor servicii nu înseamnă ‘costuri’, ci ‘investiții’ în viitorul țării. Într-adevăr, decade întregi de cercetare au evidențiat că investițiile sociale în sănătate, educație și protecție nu sunt doar esențiale pentru bunăstarea copiilor, familiilor și comunităților, ci și pentru creșterea economică și sustenabilitatea ulterioară a democrațiilor și economiilor.
În plus, numărul copiilor scade din ce în ce mai mult, cu efecte directe asupra ofertei de forţă de muncă şi asupra sistemelor de sănătate şi de pensii. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (în publicaţia „Evenimente demografice anul 2021”), numărul născuţilor-vii înregistraţi la oficiile de stare civilă din România a fost cel mai mic număr din 1930 până în prezent”, se arată în document.
Discussion about this post