A fost finalizată prima acțiune de dezinfecție (dezinfecția preliminară) la toate cele trei ferme de curcani unde a fost diagnosticată gripa aviară. Peste 14 zile va avea loc cea de-a doua, iar peste 21 de zile cea de-a treia.
Conform procedurilor, după depopularea fermelor, spațiile utilizate pentru adăpostirea animalelor, echipamentul susceptibil de a fi contaminat, precum și vehiculele utilizate pentru transportul păsărilor, al cadavrelor, al hranei pentru păsările domestice, al gunoiului de grajd, al așternutului pentru păsări și al oricărei alte materii sau substanțe susceptibile de a fi contaminate, sunt supuse procedurilor de curăţare şi dezinfecţie, transmit reprezentanții Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Tot efectivul de curcani afectat, de 223.510 de capete, după eutanasiere a fost ecarisat prin îngropare, pe un teren care aparține Primăriei Codlea, stabilit prin decizia Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB).
În continuare, toate exploatațiile cu păsări sunt inspectate de un medic veterinar, care procedează la inspecţia sau examenul clinic al păsărilor domestice și, după caz, la prelevări de probe în vederea testelor de laborator. Cu ocazia inspectării, medicul veterinar verifică respectarea condițiilor de biosecuritate.
Orice creștere a morbidității sau a mortalității, precum și orice scădere importantă înregistrată în datele de producție în exploatații trebui semnalată de îndată autorității competente sau medicului veterinar de liberă practică.
Care este situația în județul Constanța?
Și la nivelul județului de la malul mării se fac verificări. Acestea vizează 16 fermieri crescători de păsări și sunt efectuate de Direcția Sanitar-Veterinară Constanța.
„Până în momentul de față nu există motive de îngriorare în județul Constanța. Există, într-adevăr, o extindere a focarelor de gripă aviară la nivel european, drept pentru care la sfârșitul lunii noiembrie a fost adoptat un plan de măsuri în acest sens. Planul prevede verificarea transporturilor de păsări, asigurarea trasabilității acestora, verificări în ceea ce privește fermierii care cresc păsări, precum și instruirea medicilor. În prezent sunt în derulare verificări la cei 16 fermieri din județ care cresc păsări, verificări efectuate de Direcția Sanitar-Veterinară din Constanța”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
În ceea ce privește piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum, aceasta NU va avea de suferit ca urmare a focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii ianuarie, iar produsele avicole livrate din fermele de creştere a păsărilor şi industria de procesare sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii publice, susţin reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
Potrivit sursei citate, gradul de autosuficienţă la carnea de pasăre (cât se produce în România din cât se consumă) este de circa 94-95% şi 100% la ouă de consum, efectivele afectate de focar de gripă aviară din localitatea Codlea (judeţul Braşov) reprezentând 0,07% din totalul efectivelor de carne de pasăre crescute într-un an în fermele avicole din România.
Discussion about this post