Situație revoltătoare la Constanța. Un bloc este ridicat chiar pe conducta de păcură, care traversează orașul de la malul mării. Constructorul are autorizație însă aceasta e aproape de expirare, iar primăria nu mai vrea să o prelungească. Societatea care deține conducta spune că în orice moment pot apărea fisuri urmate de deversări, iar o singură scânteie ar putea produce un adevărat dezastru.
Fundația blocului este lipită de conductele pline cu țiței și produse derivate petroliere. Constructorul susține că are autorizație, iar administrația confirmă. Numai că autrizația a fost eliberată de vechea administrație, iar actuala conducere a primăriei, care a verificat situația, a descoprit nenumărate abateri. Tocmai de aceea refuză să îi mai prelungească autorizația. Mai ales că legea nu permite construirea oricărui tip de imobil peste sau la o distanță mica față de conductele pline cu substanțe inflamabile.
„Nu pot spune că se construiește peste ele. Fundația este lipită de fascicolul de conducte care este un lucru periculos și total nelegal. De ce? Pentru că Ordonanța 196/2006 prevede foarte clar limitele de siguranță la instalațiile petroliere”, a declarat Sorin Ciutureanu, director Oil Terminal.
„Se pare că problema inițială, deci emiterea autorizației inițiale este la Primărie. Există o culpă a Primăriei în acest sens pentru că la momentul respectiv nu s-ar fi solicitat aviz inclusiv de la Oil Terminal, având în vedere că aceștia anunțaseră, înaintaseră cadastrul la Primărie din care rezulta că în respectiva zonă există o conductă”, a precizat Felicia Ovanesian, city managerul Constanței.
Muncitorii lucrează la fundația blocului în acest moment, dat fiind faptul că nicio instituție a statului nu a putut să oprească lucrările. Blocul ar urma să se construiască lângă conducta de păcură, fără a fi respectată distanța legală de cinci metri față de fundația blocului. Dacă lucrarea va fi finalizată, locul ar putea să devină un real pericol.



„E pericol de deversare de produs petrolier în zona respectivă dacă se întâmplă un accident. Acele produse sunt inflamabile și explozibile. Și în momentul în care se deversează, dacă există și un factor de aprindere, o scânteie, știu eu ce… există un pericol foarte mare într-adevăr”, a punctat Sorin Ciutureanu, directorul general al Oil Terminal.
Primăria spune că atunci când a aflat de faptul că o conductă trece chiar pe lângă fundația blocului, au fost căutate soluții legale.
„Nu mai avem o asemenea posibilitate, suntem ieșiți din toate termenele care ne-ar fi permis revocarea autorizației sau sesizarea instanței pentru anularea ei. Între timp investitorul a solicitat prelungirea autorizației de construire, iar primarul municipiului Constanța, domnul Vergil Chițac nu o să emită o asemenea autorizație de prelungire a autorizației inițiale”, a completat Felicia Ovanesian.
Autorizația de construire expiră în scurt timp, ceea ce înseamnă că lucrările ar trebui să înceteze.
„Am convocat o întâlnire a tuturor instituțiilor implicate. Toate instituțiile și-au precizat punctul de vedere, iar concluzia a fost că este o posibilitate să existe discrepanțe între declarațiile în baza cărora a fost eliberată autorizarea de construire și situația din teren. Drept pentru care instituțiile în cauză au purces la verificarea în teren a condițiilor în care a fost emisă autorizația de construire”, a declarat Silviu Coșa, prefectul Constanșei.
Harta conductelor naționale de transport păcură este secretă publicului larg deoarece conține informații de siguranță națională. Cu toate acestea, cei care au emis autorizația de construire, adică autoritățile locale, aveau acces la ea și o puteau consulta, ceea ce se pare însă că nu s-a întamplat.
Discussion about this post