România este o școală imensă. Cetățenii sunt elevii. Orașele sunt clasele. Primarii sunt șefii clasei, aleși de colegii lor, fie de bună voie, fie că au fost bumbăciți în pauze, fie că li s-a promis ceva dulce după voturi, fie că li s-a dat ceva gustos înainte de vot.
Fiecare șef de clasă alias primar are datoria să se ocupe de clasa lui. Să aibă grijă de colegii săi de clasă, să aibă grijă să fie băncile curate, podeaua spălată și îngrijită, feresterele curate, rechizitele să nu lipsească niciunui coleg.
La sfârșitul mandatului școlar, colegii își aleg un nou reprezentat.
Clasa Constanța l-a ales pe elevul „V”. Elevul “V” pare a fi repetent de multe ori pentru că este mult mai mare decât colegii lui de joacă. Poate de asta l-au și ales crezând că are mai multă experiență. „V” și-a luat ajutoare în conducerea clasei, pe „F”, deoarece, din cauza vârstei nu reușea să țină minte tot ce avea de făcut, iar „F” se ocupa de multe în locul lui. Îl ajută cu răspunsurile la întrebări atunci când are teste la școală și de multe ori îl bagă în belele … „neintenționat”.
Cu toate acestea, să vedem ce au realizat colegii noștri până acum:
– colegii de clasă sunt nemulțumiți de cum sunt tratați și regretă alegerea făcută;
– băncile și clasa sunt extrem de murdare, pline de noroi, urât mirositoare și arată ca o clasă abandonată;
– podeaua este găurită peste tot, nici nu îți mai poți da seama că vreodată a fost acolo „parchet”;
– rechizitele – ce să mai zicem de rechizite, colegii nu au de nici unele, totul este extrem de costisitor și abia se pot deplasa către școală, darămite să mai aibă și cu ce să își ducă ziua la bun sfârșit!
Și cam așa stau lucrurile în clasa Constanța. Alte clase stau mult mai bine, asta demonstrează că se poate dacă liderii și-au dorit să fie aleși pentru a-și ajuta colegii sau pentru propriul orgoliu sau interes.
Discussion about this post