O singură injecţie cu un nou tratament antiviral împotriva COVID-19 a redus cu 50%, în cadrul unor studii clinice, riscurile de spitalizare în caz de infectare cu noul coronavirus, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta. Autorii că această cercetare va duce la autorizarea unui nou medicament pentru pacienţi.
Noul tratament utilizează interferoni, proteine cruciale în cadrul reacţiei imunitare. Ele sunt sintetizate de organism în prezenţa unui virus şi se ataşează de receptorii anumitor celule, declanşând atunci „un mecanism de apărare antivirală înnăscut” (diferit de anticorpi), a explicat Jeffrey Glenn, profesor de imunologie la Universitatea Stanford din Statele Unite şi coautor al studiului.
Există mai multe tipuri de interferoni, inclusiv cei denumiţi Lambda. Particularitatea lor constă în faptul că se ataşează mai ales de celule din plămâni – exact acolo unde se răspândeşte noul coronavirus.
Noul tratament constă într-o injecţie cu o versiune sintetică a interferonilor Lambda, administrată în primele şapte zile după apariţia primelor simptome de COVID-19. El a fost testat într-un studiu clinic realizat pe mai mult de 1.900 de adulţi infectaţi cu SARS-CoV-2, între iunie 2021 şi februarie 2022, în Brazilia şi Canada. Aproximativ 85% dintre pacienţi erau vaccinaţi.
Dintre cele 931 de persoane care au primit tratamentul, 25 au fost spitalizate, comparativ cu cele 57 de persoane spitalizate din grupul de 1.018 participanţi care au primit un placebo, reprezentând astfel o reducere cu 51% a riscului de internare, potrivit autorilor studiului. Rezultatele sunt şi mai bune atunci când pacienţii nevaccinaţi sunt izolaţi.
Discussion about this post