Marele artist Victor Rebengiuc, împlinește, astăzi, 90 de ani.
„Îi mulțumim pentru tot ceea ce ne-a oferit de-a lungul carierei sale, care numără aproape 70 de ani și sute de personaje intrepretate în filme, piese de teatru, radio și televiziune și care l-au făcut unul dintre cei mai iubiți actori români. Tot astăzi sărbătorim și o parte a personajelor memorabile ale cinematografiei clasice românești, precum Ilie Moromete sau Apostol Bologa, cărora le-a dat viață în stilul său unic și recognoscibil. Celebrăm, de asemenea, contribuția lui Victor Rebengiuc la dezvoltrea teatrului și cinematografiei românești, mai bogate cu fiecare apariție a sa și ne bucurăm că este unul dintre cei mai longevivi artiști români care continuă, prin marea sa pasiune, actoria, să ne încânte cu fiecare personaj interpretat. Totodată, marele actor ne inspiră ca om, prin bunătatea și verticalitatea de care a dat și dă dovadă”, a fost mesajul transmis de Ministerul Culturii, cu prilejul aniversării artistului.
Maestrul Victor Rebengiuc a debutat pe scena Teatrului Național Craiova, în 1956. În același an și-a făcut debutul și în cinematografie, cu producţia „Mândrie” (1956), regizată de Marius Teodorescu. După rolul magistral din „Pădurea spânzuraților”, în regia lui Liviu Ciulei, artistul devine cu adevărat o figură majoră a cinematografiei românești și datorită modului în care a dat viață personajului din „Moromeții” lui Stere Gulea.
A jucat în filmele lui Dan Pița („Tănase Scatiu”, „Dreptate în lanțuri”, „Faleze de nisip”, „Omul zilei”), Lucian Pintilie („De ce trag clopotele, Mitică?”, „Balanța”, „Prea târziu”, „Paradisul ultimelor opriri”, „Niki și Flo”, „Tertium non datur”), Radu Jude („Aferim”), Horațiu Mălăiele („Nunta mută”), iar pe scenă, în piesele regizate de Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Tompa Gábor, Alexandru Dabija și alții.
A primit numeroase premii și distincții, printre care Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în 2017. UNITER i-a oferit în mai multe rânduri premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, așa cum a fost în 1993 pentru rolurile Svetlovidov şi Smirnov în spectacolul „Comedii… comedii”, la Teatrul Odeon, şi Iosef Kaplan în „Forma mesei”, la Teatrul Bulandra, pentru rolul Dodge în spectacolul „Copilul îngropat”, la Teatrul Bulandra (anul 1997), pentru rolul Preobrajenski din spectacolul „Inimă de câine“, la Teatrul Național „I.L. Caragiale“ din București (2006) sau pentru rolul Willy Loman în spectacolul „Moartea unui comis voiajor” la Teatrul Bulandra (2009) și pentru „Regele moare (2018). Uniunea Teatrală din România i-a acordat în 2003 Premiul pentru întreaga activitate, iar în 2014 pe cel pentru Excelență.
Discussion about this post