Secretarul de Stat George Niculescu, împreună cu o delegație din partea Ministerului Energiei, susține în acest moment declarații de presă la Instituția Prefectului Constanța, pe tema oportunităților de finanțare prin Fondul de modernizare pentru unitățile administrativ teritoriale.
Conferința de presă a fost precedată de o întâlnire pe același subiect, la care au participat primarii din județul Constanța.
“Cu bucurie mă întorc de fiecare dată în această locație. Sunt prezent împreună cu colegii din Ministerul Energiei, pentru a prezenta două oportunități de finanțare pe energie. Ciclul de prezentări începe la Constanța și îl vom continua pe fiecare județ din România ca informația să ajungă cât mai repede la sursă. Rolul trebuie să fie unul proactiv să culegem informații de la primări și să fie unul de cules”, a declarat George Niculescu la începutul conferinței de presă.
Secretarul de Stat a mai spus că își dorește ca primarii să fie pregătiți cu proiecte.
“Unul se referă la producția de energie electrică din surse regenerabile. Pe lângă posibilitatea de finanțare, cadrul legislativ a fost modificat. Știți foarte bine de modificările de la sfârșitul anului 2021, când am întărit rolul consumatorului, consumatorul de energie care își produce energia pentru autoconsum, dându-i posibilitatea să beneficieze de o echilibrare cantitativă între producție și consum. Spre exemplu, o primărie care vrea să își monteze panouri fotovoltaice pe o școală care, în mod tradițional, începe activitatea în septembrie și se termină în iunie, deci și în perioada verii, când nu există consum și există producție, să poată injecta această producție în rețea și să o consume atunci când este nevoie. Sunt lucruri pe care Ministerul Energiei le-a făcut tocmai în așa fel încât, să ne adresăm problemelor din sistemul energetic, a mai spus George Niculescu.
Acesta a adăugat că sunt măsuri luate pe termen scurt, dar se iau, totodată, și măsuri pe termen lung.
„O măsură pe care am prezentat-o, Programul Cheie Nr. 5 se referă la progenerarea de înaltă eficiență și modernizare a rețelelor cu termoficare. Într-adevăr aici sunt doar câteva UAT-uri care pot beneficia de această finanțare. Mă refer la orașele care au rețele de distribuție deja șui care vor avea oportunitatea să-și finanțeze modernizarea acestor rețele de distribuție sau să-și implementeze sisteme de progenerare de înaltă eficiență”, a adăugat Niculescu.
Bugetul primului proiect este de 500 milioane euro, iar al doilea de 550 milioane euro, iar apelul este posibil să se deschidă în trimestrul 2.
Câțiva primari au specificat că există posibilitatea ca rețelele de distribuție de energie electrică să fie congestionate și atunci energia produsă de aceste noi capacități de producție să nu poată fi injectată în rețea. De asemenea, s-au mai ridicat probleme și cu privire la cadastrarea terenului unde se vor face aceste investiții.
Discussion about this post